Zwerfkatten

Katten, die om welke reden dan ook, op straat leven, worden zwerfkatten genoemd. Omdat ze nog weinig contact hebben met mensen, worden ze schuw en zijn ze zeer moeilijk te socialiseren. De gemeente Lanaken voert, onder impuls van het provinciebestuur, een diervriendelijk zwerfkattenbeleid. Zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd en in hun vertrouwde omgeving weer vrijgelaten. Het is de meest effectieve methode voor de dieren, maar ook voor de buurt waar ze leven. 

Lopen er zwerfkatten in je buurt? Wil je een overpopulatie vermijden? Meld dit aan de dienst Leefmilieu. Zij verwittigen het dierenasiel van Genk. De kattenvanger komt ter plaatse om vangkooien te zetten in overleg met de melder. De katten worden door een dierenarts gesteriliseerd/gecastreerd en op dezelfde plek teruggeplaatst.

Houd er wel rekening mee dat sterilisaties niet altijd onmiddellijk kunnen uitgevoerd worden. Dit heeft te maken met de grote vraag en praktische beperkingen (beschikbaarheid van kooien, quarantaineruimte bij de dierenarts, personeel, vrijwilligers....). 

Zwerfkatten melden?

Veroorzaken zwerfkatten overlast in jouw buurt? Loopt een zwerfkat al enkele dagen in jouw tuin? Meld het aan de dienst Leefmilieu via leefmilieu@lanaken.be.

Enkele aandachtspunten

  • Vermeld steeds je naam, adres, telefoonnummer. Laat weten over hoeveel katten het gaat, of het kittens of volwassen katten zijn, waar ze zich bevinden en vemeld eventuele informatie over hun toestand (gewond, zeer schuw, ...).
  • Vraag eerst bij de buren of de kat in jouw tuin niet hun huisdier is. 
  • Enkel tamme zwerfkatten en kittens kunnen ter adoptie gesteld worden via het dierenasiel en worden mogelijk  niet teruggeplaatst.
  • De steriele katten krijgen een knipje in het oor. Dit onderscheidt hen van de dieren die nog niet werden geholpen.
  • Deze service is gratis.
Naar top