Wandelparadijs Lanaken

Lanaken, verrassend mooi, verrassend groen en verrassend divers. De betoverende bossen, schilderachtige waterwegen en pittoreske dorpjes hebben niet alleen ons hart veroverd, maar ook dat van onze wandelambassadeur Myriam Arits.  Waarom dat Lanaken de perfecte uitvalbasis is voor jouw wandelavontuur? Dat vertelt ze je graag zelf.

Wat maakt Lanaken volgens jou zo bijzonder voor wandelaars?

  • Het draait allemaal om de locatie, locatie, en nog eens locatie. Hier in Lanaken bevinden we ons in het hart van de Euregio, met Nederlands Zuid-Limburg pal naast de deur en steden als Hasselt, Maastricht, Aken en Luik binnen handbereik. In Lanaken zelf is er een schat aan variatie. Maak prachtige boswandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen, ontdek het juweeltje van Oud Rekem, vooral met een deskundige gids. Langs de Maas kun je eindeloos dwalen, in elk seizoen fascinerend en telkens anders. Ik noem het graag het "Zwin" van Limburg. De premium wandelroutes zijn een hit, zelfs over de grenzen heen, en terecht. Langs de routes vind je voldoende parkeergelegenheid om van je auto naar je wandelschoenen over te stappen. En na al dat wandelen is er in Lanaken genoeg te beleven voor een drankje en hapje.

Kun je ons vertellen over je favoriete wandelroute in Lanaken en wat deze route zo speciaal maakt?

  • Meestal kies ik zelf mijn route, en vertrek ik graag van huis langs de kinderboerderij richting La Butte aux Bois. Daar geniet ik van de serene sfeer rondom de Sonnevijver, of ik trek verder via de natuurbegraafplaats tot aan het kanaal in Oud Rekem. Van daaruit wandel ik langs de Maas, en dan via Hochter Bampt en Smeermaas weer terug naar huis. Het is een wandeling vol variatie, en als je geluk hebt, kom je onderweg de Koninkspaarden en Gallowayrunderen tegen. Elke keer dat ik langs de Maas struin, is de ervaring anders. Daarnaast is er ook het project “Kunst aan de Maas”. Een recente toevoeging die de omgeving verrijkt.

Wat zijn enkele verborgen juweeltjes of minder bekende paden die wandelaars zeker moeten ontdekken in Lanaken?

  • Ik vind het Zouwdal en de Kesseltse Kip zeker de moeite waard. Ook de Neanderthalersite Hezerwater is interessant, vooral met een gids erbij. De bossen in Gellik zijn prachtig, de rust die er heerst is betoverend.

Kun je ons iets vertellen over de flora en fauna die wandelaars kunnen tegenkomen tijdens hun tochten in Lanaken?

  • Het barst hier van de diversiteit. De Maasvlakte trekt duizenden vogels die hier enkele maanden verblijven of kort op doorreis zijn. Daarnaast tref je er ook de beverburchten, reigerkolonies, Gallowayrunderen en Koninkspaarden. Bovendien vind je naast het kanaal het Klaverblauwtje. Deze vlindersoort is geadopteerd door de gemeente en zorgt voor voldoende bermbegroeiing. Ook kom je in heel Lanaken kuddes schapen tegen die voor begrazing zorgen. Wanneer je de wondere wereld van de Kleine Weert bewandeld, word je keer op keer verrast je keer op keer, met planten, bloemen, en waterpoelen. Natuurliefhebbers komen hier zeker niks tekort.

Zijn er specifieke voorzieningen of faciliteiten die Lanaken een wandelvriendelijke bestemming maken?

  • Ontdek Lanaken met diverse accommodaties langs wandelroutes voor een culinaire ontdekkingsreis. Van B&B's tot campings, er is voor elk wat wils. Volg zelf samengestelde routes of kies uit voorgestelde wandelroutes. Profiteer van begeleide tochten met gidsen van Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Voor kinderen is er de betoverende kabouterwandeling bij domein Pietersheim, met een grote buitenspeeltuin en een terras voor ouders.

Tot slot, welke boodschap of advies zou je willen meegeven aan mensen die Lanaken willen verkennen door middel van wandelen?

  • Het is hier prachtig. Elke dag opnieuw ben ik onder de indruk van de schoonheid om me heen. Laat de drukte achter je, trek je wandelschoenen aan voor een lange tocht of een kort ommetje na het avondeten. Geniet, ontspan, zing mee met de vogels, wees eens lekker gek... Groet de mensen, groot en klein. In deze haastige wereld wordt een spontaan praatje door velen gewaardeerd. Je zult zien dat je met een opgewekt gevoel naar huis gaat.

Vergeet niet om voor de thuisblijvers, of gewoon voor jezelf, een leuk cadeautje te halen bij een van de lokale winkeliers. Een doosje heerlijke koekjes of pralines, een flesje wijn of een bierpakket, een potje honing van de lokale imker of iets anders...

"Zie ik jullie snel in Lanaken?"

Naar top