praktische informatie over mobilhomes en campers in België

Mobilhomes zijn populair, er worden er steeds meer verkocht en verhuurd. Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden als je een camper of mobilhome gebruikt in Lanaken en omgeving? Aan welke eisen moet je voertuig voldoen, hoe snel mag je rijden, hoe zit het met milieuzones en kun je zomaar ergens overnachten? Hier vind je alle informatie.

Wet- en regelgeving voor mobilhomes

Allereerst is het goed om te weten wanneer een voertuig nu echt officieel een mobilhome is. In België is een mobilhome ‘elk voertuig uit categorie M voor speciale doeleinden waarvan een deel van de constructie woonaccommodatie omvat’.

Die woonaccommodatie moet ten minste bestaan uit de volgende onderdelen: zitplaatsen en tafel, slaapaccommodatie die met of zonder behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd, kookgelegenheid en opbergfaciliteiten. Dit moet allemaal ook vast zitten, behalve de tafel, die mag verwijderd kunnen worden.

Voor het gebruik van gordels zijn verschillende regels, afhankelijk van hoe oud de mobilhome is:

  • Mobilhomes die voor het eerst in het verkeer gebracht zijn vóór 1 januari 1991 hoeven geen veiligheidsgordels te hebben.
  • Mobilhomes die tussen 1 januari 1991 en 31 maart 2003 voor het eerst in het verkeer zijn gebracht, hebben wel een verplichting voor veiligheidsgordels maar alleen voor de bestuurdersstoel en de bijrijdersstoel.
  • Mobilhomes die na 31 maart 2003 voor het eerst in het verkeer zijn gebracht moeten een veiligheidsgordel hebben bij alle naar voren en naar achter gerichte zitplaatsen, ook in het woongedeelte. De zijdelingse zitplaatsen hebben deze verplichting niet.

Als je stoel een gordel heeft moet je die ook altijd dragen als je onderweg bent. Ook moeten plaatsen met een gordel eerst gebruikt worden, je mag dus niet op een plaats zonder gordel gaan zitten als er nog een zitplaats met gordel vrij is.

De meeste mobilhomes hebben een maximaal toegestane lading van 3,5 ton. Dit staat aangegeven op het kenteken- of inschrijvingsbewijs. Als op het inschrijvingsbewijs staat dat de toegestane maximum massa meer dan 3.500 kg bedraagt, heeft de bestuurder het groot rijbewijs C(1) nodig.

Houd wel rekening met deze toegestane lading. Soms worden er controles uitgevoerd waarbij je kans hebt op een bekeuring of de eis kunt krijgen om de lading te lossen. Mocht je mobilhome gewogen worden, dan is er wel een weegcorrectie. In België is die correctie 3,3%, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland (5%).


Verkeersregels België

Als je met je mobilhome door Lanaken rijdt moet je je natuurlijk ook aan een aantal verkeersregels houden. Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat de snelheidsregels zijn, die zijn voor mobilhomes niet anders dan voor auto’s. Buiten de bebouwde kom rijd je op Vlaamse wegen 70 km per uur en in Wallonië 90 km per uur. In het hele land is op de snelwegen de maximum snelheid 120 km per uur, behalve als je in een mobilhome rijdt van meer dan 3,5 ton, dan is de maximumsnelheid 90 km per uur.

In de winter zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht. Wat je wel altijd aan boord moet hebben zijn een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een brandblusser.

Milieuzones België

In Lanaken zijn geen milieuzones, maar Brussel en Antwerpen hanteren wel lage emissiezones. Het doel van een dergelijke zone is om de luchtkwaliteit aan de normen te laten voldoen. In de zones is de toegang voor vervuilende voertuigen beperkt. Mobilhomes vallen vaak ook binnen de categorie van vervuilende voertuigen. Over het algemeen gelden de maatregelen voor dieselmobilhomes van voor 2006 of de mobilhomes tot 2001 mét roetfilter. Mobilhomes met een benzinemotor mogen alleen de zone in als ze van ná 1992 zijn. Als je deze zones toch inrijdt, kun je rekenen op een boete van €150. Meer informatie vind je in dit artikel over Milieuzones in België.

Overnachten in de mobilhome

Het is ook goed om te weten waar je mag overnachten in België. Met een mobilhome is het best aantrekkelijk om te gaan wildkamperen, maar dat is helaas bij wet verboden. Bij overtreding kan je rekenen op een boete van rond de €140,-. Wel is het mogelijk om op parkeerplaatsen (ook langs snelwegen) te overnachten. Houd er wel rekening mee dat de regelgeving hiervan lokaal bepaald wordt. Het is niet altijd duidelijk aangeduid, dus vraag voor de zekerheid de regelgeving na bij de plaatselijke politie, of kijk op de website van de gemeente. Voor het gewoon parkeren van een mobilhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone auto's.

Verder zijn er op veel plaatsen in België zogenoemde mobilhomeplaatsen. Dit zijn terreinen speciaal ingericht om te overnachten met een mobilhome. Soms vind je ze op een boerenerf waar je warm wordt ontvangen door de eigenaren, soms zijn het afgelegen parkeerterreinen waar je incheckt bij een paal of waar je zelfs gratis kunt staan. Er zijn verschillende apps waarop deze mobilhomeplaatsen staan. Zo zijn ze heel makkelijk te vinden, ook als je al onderweg bent en een mobilhomeplaats in de buurt zoekt. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon naar een camping gaan. Soms hebben die speciale mobilhomeplaatsen, maar vaak krijg je gewoon een plek toegewezen op de camping. Het voordeel van een camping is vaak dat de plaatsen iets ruimer zijn opgezet en je iets meer privacy hebt.

Deze informatie is verzorgd door de specialisten van Goboony, een mobilhome-platform voor camper huren en mobilhomes delen.