Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Doe in het najaar een leuke, kindvriendelijke actie op één van de routes!

nphkLanaken beschikt over een uitgesproken groen karakter. Je geniet er naar hartenlust van de rust, het open karakter en de schoonheid van de natuur. Domein Pietersheim is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanuit Pietersheim ontdek je de dichte dennenbossen, oude beukendreven, jeneverbessen en de uitgestrektheid van het Pietersembos.

Verderop naar het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden van de vallei van de Zijpbeek en Neerharerheide. Geurende gagelstruiken, vergezichten en rust en de ruimte in één van de stilste en mooiste plekjes van het Nationaal Park. Met majestueuze bomen, dreven en waterpartijen bevat Pietersheim alle ingrediënten van een adellijk kasteelpark.

Lanaken Rocks 

steen simba

Wandel je de blauwe route ? Zoek dan de mooi versierde stenen, post ze op de Facebookpagina LanakenRocks en verstop ze weer ergens anders. Extra leuk is dat je met deze wandeling UiTPAS- punten kan verzamelen.  Haal je UiTPAS bij één van de verkooppunten en spaar zoveel mogelijk punten door stenen te maken of te zoeken. Meer info tref je hier

instapplaatsen

Waar te starten voor welke wandeling?

Aan instapplaats Domein Pietersheim (parking van de kinderboerderij) starten:  

  • de groene route van 3,7 km
  • de rode premiumroute van 11,2 km
  • de blauwe route van 6,8 km

Aan instapplaats La Butte aux Bois (Paalsteenweg 90, 3620 Lanaken) starten:

  • de groene route van 4,3 km
  • de paarse premiumroute van 11,2 km

Aan instapplaats De Bessemer starten:

  • de groene route van 4,3 km
  • de blauwe route van 7,4 km
  • de gele route van 12,5 km

De wandelingen zijn duidelijk bewegwijzerd, maar uiteraard is het ook mogelijk om een kaart aan te kopen in de Waterburcht of in de kantoren van domein Pietersheim. 

Wandelingen met Premium Keurmerk!

In het najaar van 2016 zijn de wandelroutes in Pietersheim volledig vernieuwd, met enkele prachtige nieuwe wandelingen, met een uniek Duits keurmerk, als resultaat. In 2019 is dit keurmerk verlengd. Lees er hier meer over. 

Domein Pietersheim heeft ook een speeltuin, een fietsverhuurpunt, een kinderboerderij en nog véél meer.