Reflecterende huisnummers

Inhoud

Een reflecterend huisnummer moet zichtbaar aangebracht worden naast elke deur of andere uitgang naar de openbare weg toe, van ieder gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden. Tenzij het een tweede uitgang betreft en de eerste uitgang al genummerd is. Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, dient aan de hoofdtoegang van het privéterrein een duidelijk zichtbaar huisnummer te worden aangebracht. Streef altijd naar een maximale zichtbaarheid van op de openbare weg.

Voorwaarden

  • Bij voorkeur op je brievenbus
  • Indien het huisnummerplaatje niet op je brievenbus past, mag het ook op een andere drager zoals een omheining of paaltje gehangen worden
  • Indien de voorgevel van het gebouw of de woning zich op minder dan 8 meter van het openbaar domein (rooilijn) bevindt, mag het nummer ook op de voorgevel bevestigd worden, rechts naast de voornaamste toegangsdeur
  • Het nummer moet op de brievenbus of andere drager opgehangen worden op een hoogte tussen 0,5 meter en 1,5 meter. Indien het nummer op de voorgevel wordt bevestigd, moet dit op een hoogte hangen tussen 1,5 meter en 2 meter, gemeten vanaf de grond.

Procedure

Hoe bevestigen?

Afhankelijk van de ondergrond zijn er verschillende manieren waarop u het huisnummerplaatje kunt bevestigen. Wij adviseren echter de 3 volgende:

  • lijmen: met een goede en snelle alleslijm
  • kleven: met sterke dubbelzijdige kleefband
  • schroeven: dit kan enkel indien het plaatje in een daarvoor voorziene houder aangebracht wordt.

Schroeven in het plaatje is niet mogelijk omdat hierdoor de reflecterende folie wordt beschadigd. De gemeente Lanaken is niet verantwoordelijk voor beschadiging als gevolg van een verkeerde montage. " contenttype="text/html">Afhankelijk van de ondergrond zijn er verschillende manieren waarop u het huisnummerplaatje kunt bevestigen. Wij adviseren echter de 3 volgende:

  • lijmen: met een goede en snelle alleslijm
  • kleven: met sterke dubbelzijdige kleefband
  • schroeven: dit kan enkel indien het plaatje in een daarvoor voorziene houder aangebracht wordt.

Schroeven in het plaatje is niet mogelijk omdat hierdoor de reflecterende folie wordt beschadigd. De gemeente Lanaken is niet verantwoordelijk voor beschadiging als gevolg van een verkeerde montage.

Uitzonderingen

Ben je huurder of gebruiker van het gebouw?

Als huurder of gebruiker dien je eerst de eigenaar van je woning of appartement in kennis te stellen van deze huisnummeractie, om zo in onderling overleg afspraken te maken over de plaatsing van het huisnummer (wanneer, waar en hoe). Als huurder ben je wel verantwoordelijk voor de uitvoering van deze maatregel en het aanspreekpunt voor de afdeling Leefomgeving.

Wat met je huidige huisnummer?

Is je oude huisnummer niet meer goed leesbaar, verouderd of te ver van de straatkant aangebracht, dan kan je het best zelf verwijderen. Heb je een eigen, origineel huisnummer? Dan mag dat uiteraard blijven hangen. Het is wel noodzakelijk dat ook het nieuwe reflecterende huisnummerplaatje wordt bevestigd.

Appartementen

Appartementsgebouwen hebben meestal niet alleen een hoofdcijfer maar ook een busnummer per verschillende wooneenheid (vb. 33 bus 1). Van het nieuwe reflecterende huisnummer wordt echter enkel één versie gemaakt met het hoofdcijfer (vb. 33). De afdeling Leefomgeving bezorgt één bewoner (bij voorkeur deze woonachtig op bus 1) per appartementsgebouw het hoofdnummer. Die staat in overleg met de eigenaar in voor de bevestiging van het nummer.

Commerciële en industriële panden

Ook gebouwen bestemd voor administratief, commercieel en industrieel gebruik moeten worden voorzien van een huisnummer, zelfs indien ze geen woning bevatten.

Gerelateerde items

Naar top