Peter Adriaenssens

Wie is Peter Adriaenssens?

Peter Adriaenssens studeerde kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij richtte het Leuvense Vertrouwenscentrum Kindermishandeling op, waarvan hij directeur was, met expertise in trauma, huiselijk geweld en traumatherapie. Naast systeem- en gezinstherapeut werd hij erkend opleider bij Context en was hij van bij de aanvang diensthoofd kinderpsychiatrie aan het UZ Leuven en nadien kliniekhoofd residentiële zorg voor jonge tieners.

Peter Adriaenssens werd, omwille van zijn specifieke expertise, gevraagd in diverse spraakmakende zaken van kinderontvoering en -misbruik. De Commissie Adriaenssens onderzocht seksueel misbruik in de Kerk in 2010.
Voor zijn maatschappelijk engagement kreeg hij onder meer de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2016 volgde het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor verdiensten voor Vlaanderen. Sinds 2004 is hij ook betrokken bij het werk van zuster Jeanne Devos en haar National Domestic Workers Movement in India, die strijdt tegen uitbuiting en kinderarbeid. Ook bij de opstart van het Rode Neuzen-fonds kon Peter niet ontbreken. Als voorzitter van het Kinderarmoedefonds binnen de Koning Boudewijnstichting zet hij de strijd tegen ongelijkheid verder.

Lezing “Wat doet armoede met de hersenverbindingen bij een kind?

De kinderarmoede piekt. Het zit ons dichter op de huid dan 20 jaar geleden. We lijken niet op te kunnen tegen de stormgolf van opklimmende cijfers. Over de oorzaken wordt geregeld geschreven: werkloosheid, meer eenoudergezinnen, dure huurprijzen, het dagelijkse leven kost meer en meer, het zijn vaak dezelfde mensen die geen kansen krijgen. Al die kennis lijkt ons killer te maken. Het doet ons de machteloosheid aanvaarden: aan al die elementen kunnen wij niet veel veranderen, de regering moet het maar oplossen. Vroeger was het onze eigen schuld, vandaag steken we het op de economie.
In deze lezing legt Peter uit waarom leven in armoede een normale ontwikkeling extra bedreigt. Maar ook hoe deze kennis ons de weg wijst naar herstel. De effecten van armoede zijn namelijk omkeerbaar, daar moeten we op inzetten.

Jan Rosierzaal

9u - 10u
10.30u - 11.30u

Terug

Naar top