Warme maaltijden

Dagelijks minstens 1 gezonde (warme) maaltijd eten is erg belangrijk!

En hoewel het logisch lijkt voor iedereen, toch is het dat niet!
Lukt het je nog goed om zelf te koken en doe je het dan ook? Dat is dan prima! En kunnen we dit alleen maar aanmoedigen!

Maar wanneer het niet meer zo goed lukt of je hebt geen zin om elke dag voor jezelf te koken, dan wordt het hoog tijd om het tij te keren!

Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om aan een gezonde maaltijd te geraken!

In bijna elke supermarkt of slager kan je terecht voor een afhaalmaaltijd die je kan opwarmen in de oven of microgolf.

In Lanaken kan je ook terecht bij Traiteur Jaco, T 089 717 326, voor een gezonde, vers bereide maaltijd. Zij leveren aan huis indien gewenst.
 

Aan huis geleverd

Als het niet meer lukt om zelf de maaltijd te bereiden, maar ook afhalen en/of opwarmen is moeilijk, dan bestaat er ook de mogelijkheid om een warme maaltijd aan huis te laten leveren.

Je kan dan een beroep doen op de diensten van Traiteur Hoeve Gervan.

maaltijdbedeling

Zij leveren dagelijks behalve op zondag een versbereide warme maaltijd aan huis. De maaltijd wordt tussen 11-13u aan huis geleverd in een speciale warmhoudbox. Bepaalde dieetvoorschriften kunnen ook doorgegeven worden.

Deze maaltijd kost 7.5€ en hiervoor ontvang je een soep, hoofdmaaltijd en dessert.

Je kan alvast een kijkje nemen op hun website of rechtstreeks contact opnemen met Hoeve Gervan:
www.hoevegervan.be/maaltijdendienst 
T 089 775 589 of via mail: info@hoevegervan.be

 

Op verplaatsing

Wanneer u nog in de mogelijkheid bent om zich te verplaatsen kan u er ook voor kiezen om naar het Dienstencentrum Aan de Statie te komen of naar één van de buurtrestaurants in uw wijk voor een warme maaltijd.

Gezellig tafelen in een mooie omgeving, ook kan u er eens een praatje slaan met andere aanwezigen en op die manier uw sociale contacten uitbreiden.

Deze maaltijd kost € 7,50 (SVT € 6,50 - Sociaal tarief: € 3) en u krijgt er een lekkere warme verse maaltijd voor die bestaat uit een soep, hoofdmaaltijd en een dessert.

Let op, u moet u hiervoor tijdig inschrijven!

Dienstencentrum Aan de Statie in Lanaken, Europaplein 33

  • Elke dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 11u30 - 13u30

Reserveren voor een maaltijd in het Dienstencentrum kan telefonisch of per mail:
T 089 730 061
dienstencentrum@lanaken.be
 

Of u kiest ervoor om in uw eigen wijk naar het buurtrestaurant te gaan, op elke weekdag is er een buurtrestaurant open in 1 van de verschillende wijken.

Deze buurtrestaurants worden samen met het OCMW Lanaken uitgebaat door VZW  Trabajo Arbeidskansen.

Vanaf 5 september 2021 kunt u weer terecht in de buurthuizen en dit tussen 11u30 tot 13u30:

  • Buurthuis OC 't Kloester in Gellik op maandag
  • Buurthuis OC Kleinveld Rekem in Rekem op woensdag
  • Buurthuis OC Berenhof in Veldwezelt op donderdag
  • Buurthuis OC Parochiezaal Neerharen in Neerharen op vrijdag
  • Buurthuis OC Jeugdpark in Smeermaas op dinsdag (info hierover volgt)
    • vermoedelijke opstart te Smeermaas dinsdag 5 oktober 2021

Reserveren voor een maaltijd in een buurthuis kan telefonisch of per  mail:

M 0485 28 69 86
syl.aandekerk@arbeidskansen.be

 

Wist je dat…

Wist je dat je door elke dag gezond te eten je de kans op aandoeningen en ziektes diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, … verkleind?

Niet alleen is dit een groot voordeel, u zal zich bovendien ook fitter en energieker voelen en dit niet alleen fysiek maar ook mentaal!

Voeding is de brandstof voor ons lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat we voldoende kracht en energie hebben. Maar niet alleen het geven van brandstof aan ons lichaam is belangrijk, ook het soort brandstof speelt een grote rol.

Zo heeft ons lichaam bepaalde voedingstoffen nodig zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Deze stoffen kunnen we elke dag opnieuw uit onze voeding halen door gezond en gevarieerd te eten.

Met behulp van de voedingsdriehoek geven we je graag 10 tips mee over hoe je gezonder kan eten:

Voedingsdriehoek

  1. Drink vooral water. Maar wissel gerust af met bruiswater, water met een smaakje en thee of koffie zonder suiker.
  2. Plantaardige producten zijn de basis voor elke maaltijd. Denk hierbij aan groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en in kleinere hoeveelheden ook noten en plantaardige olie.
  3. Vul matig aan met dierlijke producten zoals  vlees, vis, gevogelte, kaas, yoghurt melk, …
  4. Eet niet te veel rood vlees en boter.
  5. Vermijd erg bewerkte voeding zoals snoep, koekjes, chips, alcohol, frisdrank, ...
  6. Varieer en ga op zoek naar alternatieven.
  7. Eet op vaste tijdstippen en eventueel samen met anderen. Dat helpt je om regelmaat te houden.
  8. Eet bewust en met mate. Leer het verschil tussen honger en verzadigd zijn.
  9. Pas je omgeving aan. Maak de gezondste keuze, de makkelijkste keuze.  Zet bijvoorbeeld de kom met fruit op tafel en zet de kom met snoepjes in een kast en uit het zicht.
  10. Werk stapsgewijs. Elke kleine verbetering is een stap vooruit.

Evenwichtige voeding is een recht voor iedereen, onder dit moto heeft de Colruyt in samenwerking met een aantal sociale organisaties het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ opgericht.

Iedereen die door omstandigheden budgettair beperkt is en zich in een kwetsbare positie bevindt, kan hierover informatie inwinnen bij het OCMW.
 

Project Aan tafel in 1-2-3 euro  in samenwerking met Colruyt
Lekker en evenwichtig eten toegankelijker maken voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Dat is het opzet van het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, dat Colruyt Laagste Prijzen lanceerde eind 2016. Dankzij de samenwerking met sociale instanties en lokale overheden hebben er ondertussen al ruim 6.700 gezinnen aan het project deelgenomen

Tweewekelijks 6 budgetvriendelijke recepten
Het concept van ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ is eenvoudig. Kwetsbare gezinnen worden vrijblijvend geïnformeerd door sociale organisaties zoals OCMW, Centrum Algemeen Welzijn of Kind & Gezin. De gezinnen die zich (vrijwillig) inschrijven krijgen om de 2 weken een Colruyt-receptenboekje in de bus. Dat bevat telkens 6 gemakkelijke recepten en de bijhorende boodschappenlijstjes. Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er minder nodig. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze maximaal betalen aan de kassa.

Wil je graag meer info over dit project neem gerust contact!