Winnende projecten van het L-budget zijn bekend

Gepubliceerd op donderdag 16 nov 2023 om 16.25
fleurige rotondes, een Panopod aan de Maas en een nieuw speeltoestel, dat zijn de winnende projecten van het L-budget!

Inwoners van Smeermaas, Veldwezelt en Lanaken brachten de afgelopen weken hun stem uit op het L-budget, het burgerbudget van de gemeente Lanaken. 793 inwoners brachten hun stem uit en kozen voor fleurige rotondes voor Lanaken, een Panopod in Smeermaas en Adventure & Play voor Veldwezelt. De initiatiefnemers ontvangen elk een bedrag van 17.500 euro om hun idee uit te werken.

Fleurige rotondes voor Lanaken

Nadine wint het L-budget in Lanaken met 168 stemmen. Zij wil graag de 5 rotondes in Lanaken opfleuren met bloemen en vaste planten.

“Bloemrijke rotondes geven een uitnodigend karakter om het centrum in te rijden. Ze dragen bij tot de biodiversiteit en insecten, bijen en vlinders zijn er wild van. Een win win voor mens en natuur.” volgens Nadine.

Panopod aan de Maas in Smeermaas

Werkgroep “Smeermaas floreert” droomt van een Panopod om nog meer van de Maas te genieten en sleept nu ook de 17.500 euro in de wacht op hun project te realiseren. Maar liefst 104 inwoners stemden op dit project.

“Smeermaas heeft aan de Maasdijk een van de mooiste panoramische zichten van de regio.

De Maasdijk is -naast een geliefde plek voor Smeermazenaren- ook een van de toeristische troeven voor Lanaken als bestemming voor fietstoeristen en andere recreanten (wandelaars, vogelaars, kayakers, vissers) Het plaatsen van een uitkijk- en rustpunt zou deze mooie locatie naar een hoger niveau tillen en een startpunt kunnen vormen voor andere initiatieven die erbij aansluiten.” volgens Arman van Buurtgroep Smeermaas Floreert.

Speeltoestel voor ’t Wezeltje in Veldwezelt

258 inwoners kozen voor Adventure & Play ’t Wezeltje. Ouderraad ’t Wezeltje zal de speelplaats van Basisschool ’t Wezeltje verfraaien met een nieuw speeltoestel.

“De school is het kloppend hart van ons dorp, wat iedereen samenbrengt. Er is geen beter tijdverdrijf dan buiten spelen, in het bijzonder als het er een uitdagend speeltoestel op de speelplaats staat!” volgens Ouderraad ’t Wezeltje.

“Participatie leeft in Lanaken! Maar liefst 793 mensen hebben gestemd op hun favoriete project. De inwoners worden zelf de architect van hun omgeving en maken de dorpen nog mooier.” volgens schepen van Participatie Jolein Martens.

Meer info: www.destemvanl.be

Thema's

Naar top