Vlaamse Waterweg en gemeente Lanaken werken samen voor nieuw watergebonden bedrijventerrein

Gepubliceerd op dinsdag 24 okt 2023 om 13.35
De Vlaamse Waterweg en de gemeente Lanaken sluiten een samenwerkingsovereenkomst af voor de ontwikkeling van bedrijventerrein "Albertknoop". Het bedrijventerrein is gelegen in het ENA-gebied “Economisch Netwerk Albertkanaal” langs het Albertkanaal in Lanaken en grenst aan industriezone Europark.

De terreinen – waar nu leemontginning plaatsvindt – worden ontwikkeld tot een regionaal bedrijventerrein met een watergebonden karakter. Het totale bedrijventerrein zal ongeveer 50 hectare beslaan, verdeeld over drie fases. De gemeente Lanaken en De Vlaamse Waterweg werken samen voor de eerste fase van ongeveer 11 hectare. Na de ontleming van deze zone, voorzien tegen het einde van 2024, starten de wegeniswerken voor de ontsluiting. Die zal bestaan in een doortrekking van de Ambachtsweg aan de achterzijde van het ENA-gebied, zodat de gronden ook aan de voorzijde via het kanaal kunnen ontsloten worden.

De gronden worden door de gemeente Lanaken aangekocht voor een totaalbedrag van 6,6 miljoen euro. De kosten voor de ontsluiting worden geraamd op 780.000 euro, waarvan de gemeente 260.000 euro voor haar rekening neemt en de Vlaamse Waterweg 520.000 euro.

Deze samenwerking is belangrijk voor de werkgelegenheid en de mobiliteit in Lanaken. Door het aanbod duurzame bedrijventerreinen langs het Albertkanaal te vergroten kunnen we nieuwe bedrijven aantrekken. Die zorgen voor nieuwe jobs in onze gemeente. Daarnaast stimuleren we de modal shift. Door het transport van deze bedrijven zo veel mogelijk via het Albertkanaal te laten verlopen zullen er minder vrachtwagens op onze wegen rijden.

De samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van maandag 23 oktober.

Thema's

Naar top