Vier nieuwe ontwrichte zones om steun te bieden aan gebieden getroffen door herstructureringen

Gepubliceerd op donderdag 25 apr 2024 om 10.15
Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns zal de procedure opstarten om vier nieuwe ontwrichte zones aan te melden bij de federale regering. Ontwrichte zones zijn afgebakende regio’s die de afgelopen periode ernstig getroffen werden door sluitingen en/of collectieve ontslagen.

Bedrijven binnen deze zones ontvangen een korting van 25% op de bedrijfsvoorheffing bij investeringen met nieuwe aanwervingen.

De vier zones situeren zich in Limburg, de Kempen, de as Antwerpen-Brussel en West-Vlaanderen, en zullen elk een straal van 40 km hebben. 

De steun geldt voor kmo’s en is voor grote bedrijven beperkt tot gemeenten die op de “steunkaart” staan. Op dit moment zijn er drie ontwrichte zones in Vlaanderen erkend (rond Genk, Turnhout en Vilvoorde).

In het najaar van 2022 werden deze in kader van de energiecrisis uitzonderlijk verlengd, maar voor Genk en Turnhout loopt deze termijn al af eind oktober 2024.

De 4 nieuwe zones situeren zich in Limburg (zone rond Lanaken), de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse), de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde) en West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke) en zullen een looptijd kennen van 6 jaar.

Thema's

Naar top