Tutjes in Jeroom de Tuttenboom

Gepubliceerd op donderdag 9 nov 2023 om 15.04
Kindjes kunnen erg gehecht zijn aan hun tutje. De tut zorgt vaak voor troost bij kinderen, biedt rust en verminderd stress. Maar ooit komt het moment dat kinderen hun tutje moeten afgeven… Dit wordt vanaf nu makkelijker met Jeroom de Tuttenboom.

De echte boom staat het hele jaar door aan de ingang van De Bron op de Koning Albertlaan. Jaarlijks, in de periode rond Sinterklaas wordt de Tuttenboom leeggemaakt en verdwijnen de tutjes richting Spanje.

Waarom een Tuttenboom?

Ooit komt het moment dat een kind klaar is om zijn of haar tut af te geven. Bij sommige kinderen is dat al vanaf 2 jaar terwijl anderen op hun 4 jaar nog steeds niet zonder kunnen. Het belangrijkste is dat hij of zij er zelf klaar voor is. Er staat eigenlijk geen leeftijd op het afgeven van de tut. Ook wanneer men (te vroeg) probeert om de tut te verbannen zou het kunnen dat het kind gaat beginnen duimzuigen en een duim is moeilijker af te leren dan een tut.

Toch is het belangrijk dat het kind niet te lang een tutje heeft. Het langdurig en frequent zuigen op een tutje zorgt heel vaak voor open mond gedrag, een open beet, articulatieproblemen en een verstoorde nachtrust.                                                                                                                                                       

Dankzij Jeroom de Tuttenboom zien kinderen dat ze niet de enige zijn die hun tutje moeten afgeven, dat maakt de verwerking voor het kind makkelijker.

Hulp met de aftelkalender en het vertelboekje

Ouders kunnen het afscheid van de tut voorbereiden door een aftelkalender op te halen aan de balie van De Bron. Er is ook een vertelboekje beschikbaar van “Milan en de tutjesboom” dat ze gratis kunnen uitlenen bij de Bib.

Praktisch

Als de tut tijdens de openingsuren van De Bron in de boom gehangen wordt, kunnen de ouders met het kind een diploma en kleurplaat afhalen aan de balie.

Ouders kunnen de gegevens (naam, voornaam, adres en geboortedatum) van hun kind, na het afgeven van hun tut, doorsturen via mail (huisvanhetkind@lanaken.be). Dan krijgen ze ook een uitnodiging voor het Sintbezoek in De Bron.

Thema's

Naar top