Recordaantal toeristen overnachten in Lanaken

Gepubliceerd op dinsdag 22 aug 2023 om 14.26
Kaap van 100.000 overnachtingen vorig jaar voor het eerst overschreden

Toerisme Vlaanderen heeft de overnachtingscijfers van 2022 bekend gemaakt. Lanaken bereikte in 2022 een historisch record en overschreed voor het eerst de magische grens van 100.000 overnachtingen. Vorig jaar noteerde de toeristische sector in onze gemeente maar liefst 119.254 overnachtingen. Nooit eerder zoveel overnachtingen in onze gemeente genoteerd. Bovendien komen er niet alleen méér toeristen naar Lanaken, ze blijven er ook langer.

Het vorige recordaantal overnachtingen in onze gemeente dateert uit 2019. Toen noteerden we 94.987 overnachtingen. Het nieuwe record ligt ruim 25% hoger dan het vorige. Ook zien we dat de gasten langer in Lanaken blijven. In 2013 was dat gemiddeld 1,8 nachten. In 2022 steeg dit per verblijf naar 2,2 overnachtingen per persoon.

Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in het Maasland het aantal toeristische logies gestegen is van 175 in 2020 naar 216 in 2022. Het totaal aantal bedden ging daarmee van 6475 in 2020 naar 8287 in 2022. In Lanaken is het aantal bedden uitgebreid door de komst van een aantal vakantiewoningen.

Bovendien voert Toerisme Lanaken een uitgekiend promotiebeleid waarbij Lanaken in al haar facetten gepromoot wordt als de ideale uitvalbasis voor de verkenning van de regio. Lanaken ligt immers strategisch om de regio met de fiets te verkennen. Ook de ligging tussen het Nationaal Park Hoge Kempen enerzijds en Rivierpark Maasvallei anderzijds is enkel een voordeel voor Lanaken. De nabijheid van Maastricht maakt van Lanaken eveneens een goede bestemming. Bij grote evenementen zoals TEFAF of André Rieu concerten op het Vrijthof kiezen heel wat bezoekers voor een verblijf in Lanaken.

Tenslotte zijn ook de individuele inspanning die de logies leveren het vermelden waard. Zo heeft Different Hotels Eurotel een deal gesloten met Enjoyhotels. Zij bieden een 5-daagse alles-inclusief-vakantie aan, waar vooral Nederlandse gasten graag voor naar Lanaken komen. Eurotel heeft op die manier haar bezettingsgraad behoorlijk omhoog kunnen trekken. Dat vertaalt zich in mooie cijfers.

Bovendien is de demografie van onze gasten zéér divers. Maar liefst 61 015 van de overnachtingen staan op de naam van Belgische inwoners, terwijl 58 239 overnachtingen voor de rekening worden genomen van buitenlandse gasten uit landen zoals Nederland en Duitsland. Maar ook de intercontinentale toerist weet ons te vinden zoals de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. De grootste groep strandt in Lanaken voor ontspanning en vakantie, maar we zien tevens een grote opkomst van de zakelijke toeristen.

Deze cijfers tonen dat Toerisme Lanaken met de toeristische sector in onze gemeente de juiste weg aan het bewandelen zijn. Stilstaan is echter ook achteruitgaan. We werken daarom momenteel samen met alle betrokkenen uit de sector aan een update van het toeristisch beleidsplan met de bedoeling om de huidige resultaten niet alleen te bestendigen maar zelfs nog te verbeteren de volgende jaren.

Naar top