Open Monumentendag in Lanaken

Gepubliceerd op donderdag 7 sep 2023 om 14.13
Tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september zet de gemeente Lanaken de Waterburcht in de kijker. Archeoloog Tony Waegeman presenteert dan zijn tweede boek over de geschiedenis van de burcht. Ook in Veldwezelt kan je terecht voor een boeiende tentoonstelling.

Reeds in de jaren negentig zette archeoloog Tony Waegeman zijn tanden in de geschiedenis van de Waterburcht Pietersheim. Hij begeleidde toen opgravingskampen in de oude ruïne. Later, bij de opgravingen naar aanleiding van de restauratie van de waterburcht, was hij opnieuw van de partij. Die vergaarde kennis werd vervolgens getoetst aan de bronnen die bewaard werden in het archief van de familie de Merode. Dit resulteerde in een eerste boek over de geschiedenis van het domein Pietersheim, en nu gevolgd door een tweede boek over de bouwgeschiedenis van de Waterburcht. Volgend jaar verwachten we nog een derde en laatste deel. Het boek wordt zondagvoormiddag voorgesteld in de kijkdoos van de Waterburcht.

De waterburcht is uiteraard zondag ook vrij te bezoeken. Wie meer wil weten, is welkom tijdens een van de twee rondleidingen onder begeleiding van Tony Waegeman.

Tot slot kan je tijdens Open Monumentendag in Veldwezelt terecht voor een boeiende tentoonstelling over de geschiedenis van de Sacramentsprocessie in Veldwezelt. Om 14u is er een geleide wandeling langs de processieroute.

Praktisch:

  • -  Boekvoorstelling Waterburcht, 10u30, inschrijven via erfgoed@lanaken.be
  • -  Doorlopend bezoek Waterburcht, 10-17u
  • -  Rondleiding Waterburcht om 13u30 en 15u30
  • -  Expo sacramentsprocessie, Sint-Lambertuskerk, 10.30-18u; begeleide wandeling om 14u
Naar top