Ontmoetingsmoment kinderopvanginitiatieven & startschot Opvang Vlaanderen

Gepubliceerd op donderdag 1 jun 2023 om 11.03
Op woensdagavond 31 mei ging het ontmoetingsmoment door voor alle kinderopvanginitiatieven en onthaalouders in Lanaken op een unieke locatie Glo’Art in Neerharen.

Een hele grote dankjewel! Met deze woorden spreken we onze waardering uit aan al onze Lanakense kinderopvanginitiatieven en onthaalouders. Het is in deze tijd zeker nodig om alle initiatieven te blijven ondersteunen en dat doen we dan ook met volle overtuiging. We nodigen ieder van hen jaarlijks uit en trakteren de onthaalouders en andere kinderopvanginitiatieven op een gezellig samenzijn. Ook maken we deze keer van de gelegenheid gebruik om Opvang.Vlaanderen voor te stellen, een nieuw online platform waarbij je makkelijk en op één digitale plaats, kinderopvang zoekt in de buurt.

De bedoeling van het ontmoetingsmoment voor alle opvanginitiatieven is om alle opvanginitiatieven en onthaalouders van Lanaken in de bloemetjes te zetten en te bedanken voor hun dagelijkse inzet. Ze krijgen van de gemeente Lanaken per initiatief of onthaalouder ook een Lanaken geschenkbon t.w.v. € 50.

Dat dit zeker nodig is merken we als lokaal loket kinderopvang nog iedere dag. Er is nog steeds, ook in Lanaken een tekort aan opvangplaatsen.

Sinds 1 april 2019 hebben we in Lanaken een lokaal loket kinderopvang. Het aantal aanvragen via dit lokaal loket wordt elk jaar groter. Voor heel wat aanvragen is er op dit moment geen oplossing. Dat is heel vervelend want als er geen kinderopvang is, kunnen ouders vaak niet gaan werken. Dit zorgt voor heel wat stress bij vele jonge gezinnen.

Vanuit het lokaal loket kinderopvang is het vaak ook heel moeilijk om het overzicht te bewaren omdat alle aanvragen zo verspreid zijn. Om één overzicht te krijgen van alle aanvragen is de gemeente op zoek gegaan naar een digitaal platform.

We hebben gekozen voor “Opvang Vlaanderen”. Een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar baby- of peuteropvang. 
Via www.lanaken.be/kinderopvang klik je door naar de knop “Opvang Vlaanderen”, zo zie je meteen alle opvanginitiatieven voor Lanaken.

Ouders kunnen op deze manier een initiatief aanklikken en hun aanvraag voor kinderopvang indienen. De kinderopvang krijgt deze aanvraag rechtstreeks binnen en kan de ouders antwoorden. Het lokaal loket kinderopvang kan achter de schermen meevolgen en eventueel ouders mee begeleiden in hun zoektocht naar een geschikte plaats.

Het is ook mogelijk om te werken met toe-leiders. Bijvoorbeeld verpleegkundigen van Opgroeien, gezinsondersteuners vanuit het OCMW, vroedvrouwen, partners van het Huis van het Kind, enz. De toe-leiders kunnen zelf ook een account aanmaken en via deze weg een aanvraag doen voor de gezinnen die ze begeleiden en deze ook opvolgen.

Een bijkomend voordeel is dat er kinderopvang gezocht kan worden over de gemeentegrenzen heen. Het komt soms voor dat inwoners van Lanaken opvang zoeken in een andere gemeente omdat ze hier passeren als ze naar hun werk rijden. Ondertussen zijn heel wat omliggende gemeenten ook aangesloten bij Opvang Vlaanderen.

Downloads

Naar top