Ongeneeslijke bacterie vastgesteld bij geiten kinderboerderij Pietersheim

Gepubliceerd op dinsdag 5 sep 2023 om 11.08
Eind augustus stelden medewerkers van het Domein Pietersheim in Lanaken knobbels vast bij de geiten van de kinderboerderij. Alle geiten werden meteen uit voorzorg binnen geplaatst. Na onderzoek van de dierenarts bleek dat de geiten besmet zijn met de CL-bacterie.

Een ongeneeslijke bacterie die uitwendige en inwendige abcessen veroorzaakt. Bij 13 van de 20 geiten waren uitwendige abcessen zichtbaar. Deze geitjes moesten jammer genoeg geëuthanaseerd worden. Van de 7 resterende geitjes werd bloed genomen om na te gaan of ze ook besmet zijn met de CL-bacterie.

In samenspraak met de dierenarts, en na het vragen van een 2de opinie, werd beslist om de 13 besmette dieren met uitwendige abcessen te euthanaseren en de andere dieren strikt op te volgen.

Besmettingen vermijden

De bacterie kan overgedragen worden van dier op mens maar is eerder uitzonderlijk. Er werd voor euthanasie gekozen om besmetting in elk geval te vermijden maar ook voor het welzijn van de dieren. Het operatief verwijderen van de abcessen zou de dieren onder enorme stress zetten. Daarnaast is de verzorging zeer intensief omdat de gezwellen terugkomen. De ziekte geneest nooit.

Knuffelweide gesloten

Afhankelijk van de bloedresultaten van de 7 resterende geiten zullen er dieren naar een andere weide gebracht worden om zo zieke en gezonde dieren van elkaar te scheiden. Er is een buffer geplaatst zodat er geen contact met de dieren mogelijk is. De knuffelweide blijft voor een half jaar dicht omdat de bacteriën in de grond en in de stallen zitten. Deze zullen worden ontsmet. Het bestuur hoopt zo binnen 6 maanden à 1 jaar volledig ziektevrij te zijn.

Er is geen uitsluitsel over hoe de bacterie op de kinderboerderij terecht is gekomen. Dit kan jaren geleden gebeurd zijn door de komst van een besmet dier. Maar het kan ook door de mens zijn doorgegeven. Wanneer een dier besmet is duurt het heel lang vooraleer het zichtbaar is.

Wat is de CL-bacterie?

Caseous lymfadenitis (CL) is een bacteriële aandoening, die in België uitsluitend bij geiten is vastgesteld. In onze buurlanden komt CL voor zowel bij geiten als bij schapen. Bij geiten manifesteert de ziekte zich met oppervlakkige onderhuidse abcessen, bij schapen met interne, moeilijk zichtbare abcessen.

De ziekte Caseous lymfadenitis (CL) wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium pseudotuberculosis. De bacterie dringt via huidwondjes het dier binnen en veroorzaakt een lymfeklierabces dat door de huid openbreekt. De bacterie wordt uitgezaaid via de bloedbaan naar andere lymfeklieren die op hun beurt gaan veretteren. Dit is de voornaamste besmettingsweg bij geiten.

Naar top