Nieuwe wandelroutes in Kesselt

Gepubliceerd op maandag 15 mei 2023 om 17.24
Vandaag zijn de nieuwe wandelroutes in Kesselt officieel ingehuldigd

Vandaag zijn de nieuwe wandelroutes in Kesselt officieel ingehuldigd. De wandellussen laten de wandelaars kennis maken met het kleine dorpscentrum van Kesselt en het glooiend Haspengouws landschap. De belevingswaarde is groot door de variatie aan cultuur en natuur. De aanleg van de wandellussen is een realisatie van het gemeentebestuur in samenwerking met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Erfgoedkring Wiosello en Natuurpunt. De werken zelf werden door het maatwerkbedrijf De Winning uitgevoerd.

De trage wegen in en rondom Kesselt zijn voor de meesten onbekend terrein. Om deze in de kijker te zetten, stelde het gemeentebestuur vorig jaar tijdens de Dag van de Trage Weg enkele wandelroutes voor. Deze werden tijdelijk op terrein bewegwijzerd.

Na afloop van de wandeling konden inwoners via e-mail hun suggesties of opmerkingen doorsturen. Zo kwamen er onder meer suggesties ter verbetering van de toegankelijkheid en de aanplant van hagen, maar ook op de routes zelf (inkorten of bijkomende paden opnemen). Op basis hiervan werden de wandelroutes aangepast.

Het maatwerkbedrijf vzw De Winning heeft de wandellussen bewegwijzerd. Deze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de houten palen met diamantkop en de zeshoekige bordjes. Aan het ontmoetingscentrum De Helle (A. Nelissenlaan, 13) werd een wandelbord geplaatst waar de drie landschapswandelingen (3,7 km, 5,5 km en 6,8 km) vertrekken.

De wandellussen laten de wandelaars kennismaken met het kleine dorpscentrum van Kesselt en het glooiend Haspengouws landschap. De belevingswaarde is groot door de variatie aan cultuur en natuur. In deze uitgesproken landbouwstreek is er ook plaats voor landschapsherstel onder de kerktoren, dicht bij de mensen.

Het hoogtepunt op de rode en blauwe route is de Kesseltse Kip, een kunstmatige heuvel gelegen tussen de dorpen Kesselt en Veldwezelt. Deze werd bij de aanleg van het Albertkanaal in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. De afgegraven grond werd op de westelijke oever ‘gekipt’. Het is nu een kleinschalig landschap waar tal van dieren en planten zich thuis voelen. Op de oriëntatieheuvel, één van de 14 Landmarks in de regio, krijgen de wandelaars een panoramisch uitzicht voorgeschoteld.

Naar top