Muurhagedis omarmt nieuw leefgebied

Gepubliceerd op donderdag 25 jul 2024 om 14.25
Eind vorig jaar schreef de gemeente samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en Natuurpunt Lanaken een projectvoorstel uit voor het versterken van de natuur in het Zouwdal. In 2019 werd er een grensoverschrijdende natuurcorridor aangelegd en dit jaar zal het project uitgebreid worden met stapstenen, houtkanten en ook een reptielenmuur.

Het Zouwdal verbindt de waardevolle taluds van het Albertkanaal via Lanakerveld en het bedrijventerrein Europark met de oevers van de Grensmaas. Deze grensoverschrijdende natuurcorridor werd in 2019 aangelegd en bestaat uit graslanden, ruigtes, struweel, grachten en poelen. Nu voorziet het project bijkomende stapstenen in de bestaande natuurcorridor. Er worden houtkanten en heggen aangeplant, het wachtbekken krijgt een opknapbeurt en op erosiegevoelige plekken wordt gebiedseigen maaisel opgebracht.

Eén van de opvallende acties is de aanleg van een reptielenmuur voor de muurhagedis. De muurhagedis komt in Nederland oorspronkelijk alleen voor in Maastricht (autochtone populatie). Via de buiten dienst gestelde spoorlijn zijn de dieren nu ook in Lanaken terechtgekomen.

Het schepencollege heeft onlangs de omgevingsvergunning voor de aanleg van de reptielenmuur goedgekeurd. Ter hoogte van het wachtbekken aan de spoorwegterminal wordt een stapelmuur van 10 m lang aangelegd. Deze bestaat uit schanskorven. Hierin worden bakstenen gestapeld en aangevuld met grond. Dit zijn bakstenen die uit productie genomen zijn en niet geschikt zijn voor de markt. Deze worden vervolgens ‘los’ gestapeld en aangevuld met grond. Er moeten voldoende holtes en spleten behouden blijven. Ook de achterkant van de stapelmuur wordt afgewerkt met grond en bakstenen (‘puinril’). Op de Belvédèreberg en in het Frontenpark te Maastricht werden reeds met succes dergelijke stapelmuren aangelegd. 

De procedure voor de aanbesteding van de werken loopt nog. De opdracht zal in augustus 2024 gegund worden. Bovenstaande en andere werken worden in het najaar van 2024 uitgevoerd.

De geraamde kostprijs bedraagt 15.846,00 euro. De provincie financiert 90% van de kosten oftewel 14.544,00 euro.

Dankzij de middelen van gedeputeerde Ben Lambrechts bij de provincie Limburg werd dit dossier ingediend en goedgekeurd. 

Naar top