Mooiste erfgoedboom van Lanaken krijgt boomverzorging op maat

Gepubliceerd op vrijdag 24 mrt 2023 om 12.56
Twee boomexperten hebben de tamme kastanje ter hoogte van Colmonterveld in Oud-Rekem een verzorging op maat gegeven.

Het gaat niet zomaar over een boom, maar over de oude tamme kastanje die onlangs verkozen werd tot markantste erfgoedboom van onze gemeente.

Lanaken kent talrijke oude bomen met een interessante geschiedenis, maar het was de zeer oude tamme kastanje, een veteraanboom, die geworteld staat op de parking van Colmonterveld in Oud-Rekem, die onlangs werd uitgeroepen tot dé erfgoedboom van de gemeente. Laat je vooral niet misleiden door die ietwat negatieve benaming: veteraanbomen zijn allesbehalve ‘stervend’. Ze streven naar een nieuw evenwicht (tussen de kroon en de aftakelende wortels en uithollende stam) waarbij ze ecologisch, historisch en landschappelijk zeer waardevol worden. Dergelijke bomen kunnen nog tientallen jaren verder leven.

Met hulp van Regionaal Landschap – IOED Kempen en Maasland en subsidies van de provincie Limburg kon deze boom nu een grondige onderhoudsbeurt op maat krijgen!  Om zicht te krijgen op de veiligheid van de veteraanboom werd er eerst vanop de begane grond een boomveiligheids-controle uitgevoerd door een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Op basis van die resultaten werden er vervolgens selectief takken en dood hout verwijderd om de structuur van de boom te verbeteren en om de natuurlijke kroonreductie die de boom vertoont een ‘handje te helpen’.

Door de boom een vakkundige verzorging te geven, kan hij een levend erfgoedelement in het landschap blijven voor de komende generaties!

Naar top