Lanaken energiezuiniger dankzij vernieuwing installaties

Gepubliceerd op dinsdag 28 feb. 2023 om 14.19
Zowel in het gemeentehuis als het cultureel centrum van Lanaken, zijn een deel van de technische installaties verouderd en zeer energieverslindend.

Binnenkort worden ze vervangen door energiezuinige toestellen die duurzamer en efficiënter zijn en die zorgen voor een optimaal rendement. Zo wordt er opnieuw een extra stap gezet in het energiezuiniger maken van het gemeentelijk patrimonium.

Cultureel Centrum Lanaken: vernieuwen collectoren CV-installatie:

Een aantal jaren geleden is de centrale verwarmingsinstallatie van het cultureel centrum reeds vernieuwd, de ketels en de sturing zijn toen vervangen. Om budgettaire redenen de collectoren en de pompen niet. Deze zijn nu aan de beurt. De huidige pompen zijn zeer energieverslindend. De nieuwe zullen frequentiegestuurd zijn waardoor ze stiller, zuiniger en efficiënter werken.

Gemeentehuis: installatie warmtepomp

Het bestaande koelsysteem voor het gemeentehuis is afgelopen zomer in storing gevallen. Er waren verschillende lekkages en de koelinstallatie terug betrouwbaar maken zou gepaard gaan met zeer grote herstellingskosten. De volledige installatie is echter verouderd, daarom wordt de bestaande installatie nu volledig vervangen. Er komt in de plaats een type warmtepomp die kan koelen in de zomer maar ook verwarmen in de winterperiode. Het energieverbruik van de koelinstallatie, voor het koelen in de zomer, wordt grotendeels gecompenseerd door de productie van groene elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

Op deze manier zullen we minder uitstoten en meer besparen op de gas- en elektriciteitsfactuur.

De energiezuinige maatregelen sluiten aan bij de eerder uitgevoerde aanpassingen zoals het:

  • isoleren van het dak en het plaatsen van zonnepanelen.
  • plaatsen van zonnewering om oververhitting te helpen voorkomen.
  • plaatsen van nieuwe ramen en buitenschrijnwerkerij.
  • plaatsen van 2 nieuwe condenserende CV ketels.

In totaal gaat het om een investering van € 257.821,96 voor het gemeentehuis en het cultureel centrum. Het zal een besparing opleveren tot 20% op de energiefactuur.

Met deze maatregel zetten we opnieuw een stap in het energiezuinig maken van de gemeentelijke gebouwen. We werken verder aan onze klimaatdoelstellingen en verminderen de gas- en elektriciteitsfactuur.

Naar top