Infoavond Smell-IT: hoe herken je een drugslabo?

Gepubliceerd op donderdag 30 nov 2023 om 15.18
Heb je het vermoeden dat er drugs wordt geproduceerd in jouw buurt? Heb je verdacht afval gevonden of een vreemd geur waargenomen? Hoe herken je drugssignalen en hoe kan je ze best melden?

Je bent welkom op onze infoavond Smell-IT op dinsdag 5 december om 19.30u in het Cultureel Centrum in Lanaken.

Heb je het vermoeden dat er drugs worden geproduceerd in jouw buurt? Heb je verdacht afval gevonden of een vreemde geur waargenomen? Tijdens de gratis infoavond ‘Smell- IT’, georganiseerd door het Parket Limburg, en de gemeente Lanaken, kan je leren hoe je drugssignalen herkent en hoe je ze best meldt.

Een forensisch deskundige drugs bij het NICC en de Federale Gerechtelijke Politie Limburg, geven in het Cultureel Centrum van Lanaken tips over hoe je een drugslabo of -afval kan herkennen. Is er plots nachtelijke activiteit in het leegstaande huis verderop in de straat? Zijn de ramen afgeplakt of zie je camera’s aan huis? Merk je ineens veel af- en aanrijden van bestelwagens? Allemaal signalen die het melden waard zijn.

Drugsproductie brengt immers heel wat risico’s met zich mee, zowel voor de woning waarin ze geproduceerd worden als voor de buurt. De zuren in synthetische drugs kunnen o.a. brandwonden veroorzaken als je ermee in aanraking komt en ook de dampen die vrijkomen bij de verbranding kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast is er ook risico op brandgevaar; dus tijdig alarm slaan, is de boodschap!

Geurtafel

Tijdens de infoavond kan je aan een geurtafel kennis maken met de typische geuren afkomstig van drugsproductie. Deze knowhow kan goed van pas komen voor personen die veel buiten werken, zoals groenarbeiders of bosbeheerders, maar is ook handig meegenomen voor verhuurders van loodsen of opslagruimtes.

Alerte burgers

De voorbije jaren blijven de cijfers van de productie van synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en metamfetamine en de dumpingen van drugsafval in onze provincie zeer hoog. De grensstreek is dan ook een geliefde locatie voor drugscriminelen. “Een gevaarlijke trend, want naast schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het leefmilieu werken de productie en handel van drugs onveiligheid in de hand. Omdat een overheid niet alles hoort en ziet, is het belangrijk dat burgers ook alert zijn. Meldingen kunnen de politie immers op het juiste spoor brengen om drugsbendes op te pakken en illegale dumpingen tegen te gaan. Via deze infoavond in het Cultureel Centrum willen we voor extra bewustmaking zorgen.

Die drugsproductie heeft gevolgen voor onze veiligheid, onze gezondheid en onze leefomgeving: uitgebrande voertuigen, gedumpt chemisch afval, bodemverontreiniging, brandwonden bij in het bos spelende kinderen,…  Drugsproductie is schadelijk voor ons allen. Daarom is elke melding van verdachte activiteit of gedumpt afval belangrijk. Bij het anoniem drugsmeldpunt Limburg kan je anoniem informatie geven over signalen die wijzen op drugsproductie, zowel voor wat betreft de dumpingen of de drugslabo’s, als voor de cannabisplantages. Meldingen van burgers zijn ontzettend waardevol en hebben al geleid tot de ontdekking van drugslabo’s en cannabisplantages.

Meldingen

Merk je iets verdachts en wil je een melding doen? Contacteer het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg; via het meldingsformulier op www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be of via het gratis nummer 0800 208 77. De politie onderzoekt alle meldingen.

Infoavond ‘Smell- IT’ - praktisch

Dinsdag 5 december om 19.30 uur

Cultureel Centrum Lanaken

Adres: Aan de Engelse Hof 20, 3620 Lanaken 

👉 Deelname is gratis, inschrijven kan via www.lanaken.be/smell-it

Programma

 • Introductie door Tanja Vliegen van Parket Limburg
 • Dr. Apr. N.M – Forensisch deskundige drugs Nationaal Instituut voor Criminalistiek & Criminologie (NICC) en vertegenwoordiger C.R.U.-politie
  • Wat is een drugslabo en gedumpt drugsafval?
  • Wat zijn de gevaren?
 • Y. N. – Federale Gerechtelijke Politie Limburg
  • Waaraan herken ik een drugslabo of drugsafval?
  • Wat doet drugsproductie met een woning?
  • Wat zijn de correcte handelingen?
  • Het anoniem drugsmeldpunt Limburg
 • Geurtafel: waarnemen via reuk
 • Vragen & antwoorden
Naar top