Het voedselbos Pietersheim is officieel geopend

Gepubliceerd op donderdag 30 mrt. 2023 om 16.15
Vandaag werd het voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Zuhal Demir.

Voor de realisatie van dit mooie project kon de gemeente Lanaken en vzw Toerisme, rekenen op tal van professionele partners maar ook op een heleboel enthousiaste vrijwilligers en scholieren. Ondertussen werd het voedselbos van 3 hectare volledig aangeplant en is het wachten op de eerste vruchten, noten en bessen.

Van voetbalplein tot voedselbos

Het voedselbos is aangelegd op de vroegere terreinen van de LVV Lanakense voetbalvereniging. Deze herbestemming past volledig in het plaatje met het educatieve aanbod dat er op domein Pietersheim wordt aangeboden. Zo werd een wandelpad aangelegd doorheen het voedselbos waarbij je langs de meest betoverende plekjes wordt geleid. En als je goed kijkt ontdek je in het voedselbos twee magische buitenleslokalen. Hier worden in de toekomst leerlingen vanuit heel Lanaken ontvangen om van dichtbij de natuur te bestuderen en ervan te leren.

Scholieren en vrijwilligers

Op vrijdag 9 december 2022 hebben zo’n 270 leerlingen van verschillende basisscholen uit Lanaken, het beste van zichzelf geven bij de aanplant van het nieuwe voedselbos. De plantgaten waren al op voorhand geboord, zo was er voor de kinderen voldoende tijd om aan te planten. De kinderen werden op verschillende tijdsblokken verwelkomt om samen met de vrijwilligers de eerste roots te leggen.

Het bosgoed in de aanliggende rand en het kleinfruit werd door vrijwilligers aangeplant. De gaten voor het bosplantgoed en het kleinfruit werden gegraven door de aannemer. De hoogstammige bomen en struiken in de kern van het voedselbos werden ook door de aannemer aangeplant.

Plantgoed

In totaal gaat het om 4.284 stuks plantgoed waarvan 769 ‘echte’ voedselplanten en 3.515 bosplantsoen. Enkele voorbeelden van planten in het nieuwe voedselbos: Uiensoepboom, framboos, braam, gojibes, honingbes, blauwe bes, rode bes, zwarte bes, stekelbes, mispel, amandel, peer, appel, kweepeer, mirabel, perzik, abrikoos, kers, pruim, witte moerbei, aardbeiboom, egelantier, gele kornoelje, kaki, olijfwilg, pecannoot, pawpaw, …  

Samenwerking met diverse partners

Via een participatietraject, een mooie subsidie en veel enthousiasme vanuit het bestuur en de gemeentelijke diensten heeft gemeente Lanaken dit project gerealiseerd in samenwerking met Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen. De realisatie op het terrein werd mee begeleid door Velt vzw nationaal. Arvensis stond dan weer in voor het plan, de ecologische inbreng en begeleiding bij de aanplantingen.

Thema's

Naar top