De Aziatische hoornaar is nog steeds in opmars. Deze invasieve exoot vormt, in tegenstelling tot de Europese variant, een gevaar voor bijenvolken en wilde bijen. Daarom is het belangrijk de populatie in te perken. Dit gebeurt door zo veel mogelijk nesten op te sporen en te verdelgen.
Terugblik voorjaarsactie
Dit voorjaar werd er in het Maasland een grootschalige actie uitgevoerd om koninginnen van de Aziatische hoornaar af te vangen. De Maaslandse gemeenten hebben toen selectieve vallen aangekocht en verdeeld aan vrijwilligers. In totaal werden er 253 koninginnen gevangen.
De overige koninginnen hebben van mei tot juli primaire nesten uitgebouwd. Inmiddels zijn deze te klein geworden en hebben zij de overgang gemaakt naar een secundair nest, vaak in hoge bomen of constructies.
Wat kan jij nu nog doen (najaar)?
Een secundair nest bestaat uit een papieren schil die een diameter van 1 meter kan bereiken. Zo’n nest vind je vaak terug in boomtoppen, maar ook onder een nok, in een schuur of een haag. Neem de tijd om te controleren. Vaak valt het op dat boven de kruin van een boom veel in- en uitvliegende hoornaars gezien worden.
Het is belangrijk dat alle waarnemingen, zowel nesten als individuele exemplaren, gemeld worden via www.waarnemingen.be.
Heb je een secundair nest gezien? Meld dit dan bij de milieudienst, zodat de coördinator een gespecialiseerd team kan aanstellen voor een veilige en gratis verdelging.
Meldpunt: milieu@lanaken.be of 089 73 07 76.