Gratis “gele doos” voor alle 80-plussers van Lanaken, Kinrooi en Maaseik

Gepubliceerd op donderdag 30 mrt. 2023 om 16.21
Vanaf 3 april kunnen alle senioren van Lanaken, Kinrooi en Maaseik, ouder dan 80 jaar hun “gele doos” afhalen in één van de vele afhaalpunten van Lanaken, Kinrooi en Maaseik.

In een gezamenlijke aanbesteding en groepsaankoop door de gemeenten Lanaken, Kinrooi en Maaseik, werden in totaal 5600 gele dozen aangekocht inclusief gele sticker voor alle senioren van 80 jaar en ouder. De gele doos die een plaatsje krijgt in de koelkast van de senioren kan van levensbelang zijn in een noodsituatie. 

De gele doos is een belangrijk instrument voor de hulverleners. Je bewaart ze in de koelkast. Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Op die manier vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden in een noodsituatie. 

Het idee van een gele doos in de koelkast is ontstaan in Canada. Hulpdiensten verloren bij een interventie te veel tijd met het vragen en/of opzoeken van informatie zoals een medicatielijst, medische achtergrond van de patiënt, contactgegevens van familie. Door die informatie te verzamelen en op een gemakkelijke vindplaats te leggen (de koelkast) werden er levens gered. Ondertussen is de gele doos ook al in gebruik in Luxemburg, in Wallonië en heel wat Vlaamse gemeenten. Het concept is overal hetzelfde, de uitwerking verschilt van plaats tot plaats. Iedereen geeft er, ook op basis van de plaatselijke noden en gebruiken, een eigen invulling aan.

In de gele doos stop je dus medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Je bewaart ze in de koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners in hun regio dat er een gele doos in de koelkast zit. Zo vinden zij snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden. Uiteraard beschikken de meeste mensen over een elektronisch patiëntendossier maar een snelle inzage is niet altijd mogelijk.

Binnen de ELZ-Maasland (Eerstelijnszone Maasland) konden de stad Maaseik, gemeente Kinrooi en gemeente Lanaken uiteraard niet achterblijven. In een gezamenlijke aanbesteding werden in totaal 5600 gele dozen aangekocht inclusief gele sticker en dit voor alle senioren van 80 jaar en ouder. De groepsaankoop zorgde voor een aanzienlijke korting. Ook voor “nieuwe” 80’ers werden er al voor de komende 5 jaren voldoende gele dozen aangekocht.

Bedoeling is dat mensen zelf hun medische fiche invullen en in de brooddoos stoppen. Om de info up-to-date te houden kan er een medische fiche gedownload worden via de gemeentelijke website. Eventueel kunnen nog andere zaken toegevoegd worden, o.a. documenten m.b.t. wilsverklaring of levensreddende medicatie (enkel medicatie die in de koelkast mag bewaard worden). 

De gele doos wordt gratis verspreid aan alle 80-plussers in Lanaken. Het afhalen van de gele doos kan uitsluitend na afgifte van de persoonlijke oproepbrief die u ontvangt vanwege de gemeente Lanaken.

Meer info

Naar top