Gemeente Lanaken stelt Limburg.net formeel in gebreke wegens informatieverzuim na datalek

Gepubliceerd op vrijdag 26 jan 2024 om 14.43

Het gemeentebestuur van Lanaken verstuurt vandaag een formele ingebrekestelling naar Limburg.net. De gemeente, die aandeelhouder is van de intercommunale, werd wekenlang niet ingelicht over het datalek dat op 13 december 2023 plaatsvond. De gemeente vraagt Limburg.net om dringend uitgebreide terugkoppeling te geven over de omvang en de aard van het datalek en hoe Limburg.net van plan is de getroffen huishoudens te informeren en te compenseren.

De Data Protection Officer (DPO) van Limburg.net communiceerde op 19 december 2023 dat er naar verluidt geen indicaties waren van gelekte persoonsgegevens van Limburgse gezinnen. Echter, volgde er wekenlang geen heldere en substantiële communicatie naar de lokale besturen, waaronder Lanaken, wat resulteerde in weken van onzekerheid. Inlichtingen die van groot belang zijn voor de handhaving van de privacy en veiligheid van onze burgers.

Herhaaldelijke verzoeken vanuit diverse lokale besturen werden slechts beantwoord met een beknopte briefing op 24 januari 2024 en een daaropvolgende beperkte Q&A op 25 januari 2024. De aangeboden informatie was echter ontoereikend.

Gemeenteraadslid Dirk Opsteyn (Groen) die Lanaken vertegenwoordigt in de algemene vergadering van Limburg.net: “Alles staat of valt met heldere communicatie. Hackings zijn in dit digitale tijdperk alomtegenwoordig. Je kan dit niet tegenhouden, maar je kan jezelf er wel tegen wapenen en het proberen te voorkomen. Maar als het gebeurt, is het belangrijk dat je er transparant over communiceert om de schade goed te kunnen beheersen.”

“Limburg.net heeft dit datalek schromelijk onderschat. Officieel zijn de Data Protection Officers van de gemeentebesturen pas op 24 januari op de hoogte gebracht. En de uitnodiging voor deze vergadering werd slechts een aantal uur op voorhand verstuurd. De vastgelegde procedures zijn niet gevolgd.” zegt Dirk Opsteyn.

Los van het feit of er inwoners van Lanaken al dan niet slachtoffer zijn van het datalek vraagt de gemeente om op zeer korte termijn met de aandeelhouders op uitgebreide wijze terug te koppelen over de omvang en de aard van het vastgestelde datalek, de wijze waarop limburg.net de getroffen gezinnen zal informeren en tegemoetkomen en de maatregelen die er genomen zullen worden om toekomstige datalekken te vermijden.

Thema's

Naar top