Fanfarestraatje, Abdissenpad, Molenweg en 49 andere nieuwe namen voor Lanakens trage wegen

Gepubliceerd op woensdag 28 mei 2025 om 11.10
De trage wegen in Lanaken krijgen binnenkort een officiële naam. Er werden 52 namen geselecteerd uit maar liefst 154 voorstellen van inwoners. Elke naam heeft een link met het verleden en werd gekozen op basis van historisch onderzoek en lokale kennis van onze erfgoedkringen.

Wat zijn trage wegen?

Trage wegen zijn paden die bedoeld zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen.

Trage wegen hebben vaak een grote erfgoedwaarde. Ze vertellen het verhaal van een dorp of gemeenschap, maar ook van de omgeving en oude gebruiken. Door dat cultuurhistorisch aspect onder de aandacht te brengen, ontdekken zowel inwoners als toeristen, het recreatief potentieel van de vele trage wegen in onze gemeente. De drie Lanakense erfgoedkringen, Wiosello, GOSSU Lanaken en VZW Renovatie Rekem, hebben hiertoe hun steentje bijgedragen.”

In kaart brengen

Dankzij de inzet van enthousiaste inwoners werden alle trage wegen van Lanaken in kaart gebracht. De meeste paadjes hebben nog geen officiële naam gekregen, uitgezonderd die in Veldwezelt en Kesselt. Die kregen al hun eigen naambord. Zo zijn ze gemakkelijk herkenbaar en komt een stuk Haspengouws erfgoed terug tot leven.

Door onze trage wegen een naam te geven, zet de gemeente ze letterlijk op de kaart. Het zijn rustige, vaak groene paadjes waar mensen wandelen, fietsen, tot rust komen. Je passeert ze tijdens een stevige wandeling, maar evengoed wanneer je gewoon een blokje om wilt lopen. Trage wegen geven het dorp bovendien een uniek karakter.

Inwoners bepalen mee

Op het participatieplatform “De Stem van L” hebben inwoners maar liefst 154 voorstellen ingediend. Deze inzendingen werden vervolgens zorgvuldig onderzocht in samenwerking met de erfgoedkringen van Lanaken. Op basis van hun historisch onderzoek en lokale kennis werden de 52 namen vastgelegd, elk met een link naar het verleden of erfgoed van de gemeente.

Elke trage weg krijgt een naam die past bij het landschap en bij de lokale geschiedenis van de desbetreffende deelgemeente. Zo werd de naam ‘Fanfarestraatje’ voorgesteld door Fanfare Sint-Cecilia uit Rekem, die recent hun 175e verjaardag vierden. De trage weg loopt naast het huis van een intussen overleden secretaris van hun vereniging. Deze trage weg wordt letterlijk een verbinding van de fanfare met het dorp.

Enkele opvallende voorbeelden

  • Fanfarestraatje (Rekem): de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia bestaat 175 jaar en is daarmee de oudste muziekvereniging van de provincie. De woning van oud-secretaris Henri Kusters, jarenlang een icoon van de fanfare, grenst aan dit pad dat ook diende als repetitielokaal. Als eerbetoon werd deze naam voorgesteld door maar liefst 16 inwoners.
  • Abdissenpad (Hocht): verwijst naar de abdis van de voormalige cisterciënzerabdij uit de late 12e eeuw die in Hocht gevestigd was.
  • Molenweg (Gellik): herinnert aan de Krieckaertmolen, een historische watergraanmolen die zich aan de Munsterbeek (Molenbeek) bevond. Deze werd in de jaren ‘30 van vorige eeuw onteigend door de Belgische Staat om in 1931 gesloopt te worden voor de aanleg van het Albertkanaal.

Een overzicht van alle namen en de bijhorende verhalen kan je vinden op www.destemvanl.be/tragewegen.

Beslissing

De voorlopige goedkeuring van de namen werd op de gemeenteraad van maandag 26 mei behandeld. Er wordt binnenkort een openbaar onderzoek opgestart van 30 dagen waarin inwoners bezwaren kunnen indienen. De definitieve beslissing wordt tijdens de gemeenteraad van augustus genomen.

Dit najaar worden de naambordjes in Gellik, Lanaken, Smeermaas, Neerharen, Herbricht en Rekem geplaatst.

Thema's

Naar top