Burgerbudget Rekem gaat naar bewegingsbank, mogelijk alternatief voor hondenlosloopweide

Gepubliceerd op donderdag 5 okt 2023 om 9.32
De inwoners van Rekem brachten in 2021 hun stem uit voor het L-budget, ons burgerbudget. Het project om een hondenlosloopweide aan te leggen werd verkozen. Na een langdurige zoektocht werd geen geschikte locatie gevonden. Met het budget wordt nu een multifunctionele bewegingsbank aangekocht.

Met het L-budget krijgen inwoners tot € 17.500 om een eigen idee te realiseren. In Rekem komt er een multifunctionele bewegingsbank die mensen aanzet om te sporten. Initiatiefnemer Frits Van der Wens, die zelf sportinstructeur is, start binnenkort met de uitwerking ervan.

Frits Van der Wens: “Ik ga vaak buiten trainen met vrienden en ben al eens zo’n bewegingsbank tegengekomen. Je kan er veel verschillende oefeningen op doen én je hebt er contact met andere sporters. De locatie moet nog bekeken worden. De bewegingsbank komt op een plek in Rekem waar veel fietsers, wandelaars en hardlopers voorbijkomen zodat ze hun activiteit met extra oefeningen kunnen uitbreiden. Hapkidovereniging Chung Do, waar mijn zonen lid van zijn, ondersteunt het project. Zij zullen het toevoegen aan hun trainingen.”

Na de recent geopende kiosk op het Kerkplein in Gellik, de verfraaide speeltuin aan OC De Helle in Kesselt en het recreatiepark naast de kerk in Neerharen, is de bewegingsbank de 4de realisatie van het L-budget. Binnenkort stemmen inwoners op projecten in Lanaken, Smeermaas, Veldwezelt en Briegden.

Hondenlosloopweide mogelijk nabij natuurbegraafplaats

Een ander idee kreeg tijdens de stemming de meeste stemmen van inwoners. Oorspronkelijk was voorzien om een hondenlosloopweide aan te leggen op een perceel tussen de Veldstraat en Colmonterveld in Rekem. Maar er was geen draagkracht in de buurt.

Het bestuur heeft geprobeerd een nieuwe locatie te vinden in de buurt van het oorspronkelijke idee zoals de initiatiefnemer wilde. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Andere mogelijke locaties zijn eigendom van de Vlaamse Waterweg of Natuurpunt. Ofwel was een hondenlosloopweide op die plek niet mogelijk of gewoonweg niet geschikt door de vegetatie.

Toch is het idee om een hondenlosloopweide in Rekem aan te leggen nog niet van de baan. Er zijn gesprekken met Natuur & Bos om een hondenlosloopweide aan te leggen ter hoogte van Natuurbegraafplaats Isaekshoef, tegenover het OPZC in de Daalbroekstraat. De locatie ligt in een bosrijk gebied en er kan in de directe omgeving geparkeerd worden. Dit idee moet nog verder uitgewerkt worden.

Naast de hondenlosloopweide aan hondenclub De Meute in Neerharen, en de weide in het domein Pietersheim zou dit de 3de hondenlosloopweide worden in Lanaken.

Thema's

Naar top