Besluiten Kidsraad 2023

Gepubliceerd op donderdag 22 jun 2023 om 14.49
Dit jaar ging de kidsraad aan de slag met het thema " Rechten van het kind en inclusie". Al snel werd ook "Pesten" een belangrijke pijler. De kidsraad wordt elk jaar gekozen uit kinderen van het 5e en het 6e leerjaar van alle scholen uit Lanaken. Ze engageren zich voor een beter Lanaken.

Na kennisgemaakt te hebben met de rechten van het kind nam de kidsraad deel aan een inleefdag rond mensen met een beperking.

Daarna werd er gewerkt rond het thema pesten, online en offline.

Als laatste was de kidsraad nauw betrokken bij het belevingsonderzoek. Samen met de jeugddienst en jeugdraad wilden ze echt weten wat de kinderen  van Lanaken, hun school, buurt en vrije tijd vinden.  In Fase één werd een grootschalige enquête afgenomen in alle scholen (3 lj – 2de middelbaar).  Daarna werd er dieper op de cijfers ingegaan d.m.v. focusgroepen.  Als de kidsraad in het najaar terug opstart zullen de eerste resultaten en aanbevelingen geformuleerd worden.

Ook werd er nog verder gewerkt aan de ideeën van vorig jaar. Zo werden de mopjes voor de moppenroute uitgewerkt en werd er een ontwerp gemaakt voor de hinkelpaden in het centrum. Beide projecten worden snel gerealiseerd.

Besluiten van dit jaar: 

  • Inleefmoment rond beperkingen is heel interessant. Het is belangrijk dat de gemeente Lanaken de inleefdagen voor alle lagere scholen blijft verderzetten of uitbreiden. 
  • Op school maar ook in jeugd- en sportverenigingen blijvend aandacht houden tegen pestgedrag
    • Belangrijk dat iedere school een vertrouwenspersoon heeft.
    • De ontworpen poster rond pesten ophanden op scholen en in verenigingen.
    • Awel, 102, kenbaar maken.  Zo heeft iedereen iemand om mee te babbelen. 
  • Aanbevelingen van het belevingsonderzoek in het nieuwe werkjaar doorgeven en mee aan de slag gaan.

In oktober 2023 zal er in elke lagere school opnieuw een oproep gelanceerd worden voor nieuwe leden van de kidsraad!

Thema's

Naar top