Voor de realisatie van dit mooie project kon de gemeente Lanaken en vzw Toerisme, rekenen op tal van professionele partners maar ook op een heleboel enthousiaste vrijwilligers en scholieren. Een voedselbos van 3 hectare werd volledig aangeplant. Een investering van 118.110,88 euro incl. btw.
Toch is er kritiek te horen, o.a. via sociale media. Er wordt beweerd dat veel planten afgestorven zijn en het domein zou er onbeheerd uit zien. Wij willen dat gerucht met dit bericht definitief ontkrachten. Bij een aanplant van deze grootorde verwacht men dat minimum 10% van het plantgoed de 1e zomer niet overleeft.
Echter in tegenstelling tot sommige berichten op sociale media is de uitval in het voedselbos nog vrij beperkt (max. 10%). M.a.w. heel wat struiken en bomen hebben het droge voorjaar overleefd.
Dit komt onder meer door het gevoerde beheer. Een hoge kruidlaag voorkomt overmatige verdamping en beschermt de wortels tegen de felle zon. De bodem krijgt meer schaduw en zal minder snel uitdrogen. In het najaar worden de gras- en kruidstroken gemaaid.
Het voedselbos is dan ook geen fruitplantage. Het voedselbos kan je ruwweg zien als een gewoon bos, met het grote verschil dat de meeste bomen en struiken voedsel produceren. Rondom deze vruchtdragende planten kunnen kruiden groeien en bloeien.
Bij het vervangen van het verloren plantgoed, worden, met het oog op de voedselproductie, opnieuw enkele exoten aangeplant. Dit wil zeggen dat die planten van origine uit een ander gebied stammen. Dit zijn echter geen invasieve exoten. De plantenlijst werd met experten afgetoetst.
Dit najaar nog zal het afgestorven plantgoed in het voedselbos vervangen worden. Het gaat om een bedrag van 8.448,65 euro incl btw.