Autodelen is de toekomst

Gepubliceerd op woensdag 10 mei 2023 om 14.19
De noodzaak van een toekomstgericht mobiliteitsbeleid wordt alle dagen steeds duidelijker.

Lokaal in Lanaken zijn de rechtstreekse gevolgen van het toenemende autobezit ook zichtbaar. Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van een deelwagen. Het biedt grote milieu-, sociale en economische voordelen. In samenwerking met onze partner in autodelen Stapp.in maken we als gemeente onze ambities op het vlak van gedeelde mobiliteit waar.

Wat is autodelen en waarom zou je dat doen?

Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: je gebruikt de wagen wanneer het nodig is. Wanneer je de wagen niet nodig hebt, kan deze door een ander huishouden/rechtspersoon gebruikt worden. Autodelen biedt grote milieu-, sociale en economische voordelen. Het zorgt voor minder auto’s, minder files, minder CO2-uitstoot en er is minder parkeerdruk. Autodelen is een duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een privéwagen.

Hoe werkt het autodelen?

Heel eenvoudig via een mobiele app geeft Stapp.in je toegang voor het gebruik van de auto. Op deze manier kan je de auto reserveren, openen en online betalen voor de rit. Je kan een QR-code scannen op de deelauto en je aanmelden.

Waar kan je de deelauto vinden?

De elektrische deelauto van Stapp.in en gemeente Lanaken krijgt een vaste plaats op het Europaplein, aan de parkeerplaats met een elektrische laadpaal ter hoogte van Bpost. In Lanaken staat een leuke elektrische Renault Zoe klaar. Van zodra de parkeerplaats in orde is, kan de auto in gebruik genomen worden.

Wat kost het?

Als gebruiker betaal je enkel het gebruik. Een prijs per gereserveerd uur en een prijs per gereden kilometer. Er zijn geen bijkomende abonnementskosten of instapkosten. Voor de wagen in Lanaken betaal je € 3.8/uur + € 0.32/km. Je kan de prijs nog verlagen door bonusstaffels aan te kopen via de app van Stapp.in.

Op donderdag 25 mei organiseren we om 19u in de Raadzaal van het gemeentehuis een infomoment, hierover hoor je snel meer.

Meer info

Thema's

Naar top