Afvalvrij mei

Gepubliceerd op dinsdag 16 apr 2024 om 18.04
Dit jaar lanceert Limburg.net voor het negende jaar op rij de campagne ‘Afvalvrij Mei’. De focus ligt deze keer op keuken- en tuinafval en hoe dat te vermijden.

Voedselresten belanden nog te vaak bij het huisvuil. Zo gaan veel nuttige grondstoffen naar de verbrandingsoven en kunnen we ze niet recycleren. En dat weggegooid voedsel kost jou bovendien handenvol geld! Dat kan anders. Tijdens Afvalvrij mei gaan we met z’n allen voor minder verspilling en meer recyclage.

Met deze tips kan iedereen aan de slag in zijn of haar eigen keuken:

Denk na over wat je koopt:

  • Met een weekmenu en winkellijstjes bij de hand koop je alleen wat je nodig hebt en moet je achteraf niets weggooien. 
  • Organiseer je koelkast. Zet producten die snel bederven vooraan op het schap. Wat lang goed blijft, mag achteraan
  • Broccolisteeltjes, wortelloof of radijsgroen? Het belandt vaak bij het afval. Wist je dat radijsgroen gezonder is dan de radijzen zelf?
  • Kook bewust: Weeg pasta, rijst of couscous op voorhand af.
  • Red restjes: Producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, zijn vaak goedkoper. Je vindt ze afgeprijsd in zowat elke supermarkt.  

Meer tips & heerlijke receptjes zijn terug te vinden op de website www.afvalvrijmei.be

Bovendien kan je ook deelnemen aan één van de talrijke workshops die je meteen op de goede weg zetten. 
In Lanaken organiseren we:

  • Workshop: koken zonder restjes op 6 mei om 19.30u OC Berenhof Veldwezelt
  • Upcycling: maak je eigen bijenwasdoek op 8 mei om 20u in De Bron Koning Albertlaan

Schrijf je in via milieu@lanaken.be

Naar top