FiberWablief?

Gepubliceerd op woensdag 12 apr. 2023 om 9.30
Heb je vragen over de komst van het fibernetwerk van Fiberklaar in Lanaken? Het internet van de toekomst, nu ook in Lanaken.

Vlaams nutsbedrijf Fiberklaar plant de aanleg van zijn open glasvezelnetwerk in Lanaken. Concreet gaat het in deze fase om een potentieel van zo’n 11.500 potentiële aansluitingen in onze gemeente. Fiberklaar houdt hierover een informatiecampagne van 27 maart tot 22 mei 2023 om jullie zo goed mogelijk te informeren over de gratis fiberaansluiting en de werken die hiermee gepaard zullen gaan. Wanneer twintig procent van de huishoudens in het aansluitbare gebied aangeeft fiber te willen, start Fiberklaar met de aanleg van het netwerk.

Waarom fiber zo’n fantastisch nieuws is? De glasvezeltechnologie, zogenaamd fiber, biedt de mogelijkheid tot grenzeloos surfen, streamen en digitaal tv-kijken. Zonder haperingen.  ​ ​ ​ ​ ​

Fiberklaar bouwt aan een open glasvezelnetwerk dat supersnel en stabiel internet mogelijk maakt. Op het open netwerk kan elke internetprovider die dit wenst zijn diensten aanbieden. Fiberklaar biedt dus zelf geen internetabonnementen aan – het zorgt enkel voor de aansluiting in jouw woning die je toelaat om een fiberabonnement af te sluiten bij een van die deelnemende providers.

Geen abonnementsverplichting. De installatie van de fibercontactdoos heeft geen enkele abonnementsverplichting. Je kan dus ook gewoon je gratis aansluiting laten installeren en later pas kiezen om eventueel een glasvezelabonnement af te sluiten bij een van de deelnemende internetproviders.

Fiberklaar in Lanaken. Fiberklaar wil in deze fase zo’n 11.500 woningen in Lanaken gratis aansluiten. De deelgemeente Gellik staat voor deze fase nog niet op de planning, maar komen later aan de beurt. Waarom doet Fiberklaar onze gemeente niet meteen in het geheel? Het nutsbedrijf werkt op basis van bouwgebieden, opgesteld door ingenieurs en bouwtechnici. Op basis van verschillende parameters is er voor deze fase een bouwgebied uitgetekend dat een groot deel van Lanaken aandoet. De ambitie van Fiberklaar is om tegen 2032 zo’n 95% van Vlaanderen van glasvezel te voorzien, dus ook de rest van onze gemeente zal in een volgende fase nog aan bod komen.

Valt jouw woning momenteel nog niet in het aansluitbare gebied, maar heb ook jij interesse in een gratis fiberaansluiting? Gebruik dan zeker de ‘hou-me-op-de-hoogte’ button op de site. Waar vind je deze? Doe de adrescheck op fiberklaar.be, je krijgt de button automatisch te zien wanneer jouw woning nog niet in het aansluitbare gebied valt.

Aanleg. Fiberklaar zal de glasvezelkabels onder voetpaden of bermen aanleggen. Nu is het aan jou om te beslissen of je ook een aansluiting tot in de woning wil. Daarvoor kan je intekenen op de website van Fiberklaar (www.fiberklaar.be/lanaken). Daar ontdek je of jouw adres behoort tot het gebied dat in eerste fase zal aangelegd worden en kan je je vrijblijvend registreren voor een gratis huisaansluiting. Vervolgens komt de aannemer langs die met jou zal bekijken waar precies de aansluiting binnen kan komen in jouw woning.

20%. Pas als binnen het projectgebied 20 procent van de huishoudens intekent op een gratis glasvezelaansluiting, zal Fiberklaar daadwerkelijk het fibernetwerk aanleggen. Op die manier weet Fiberklaar of er voldoende interesse is en kan het de investeringen maken die nodig zijn voor de bouwwerken. Maak dus zeker jouw interesse kenbaar via de website als je een gratis fiberaansluiting wil.

Informatiecampagne. In eerste instantie zal Fiberklaar alle inwoners in het aansluitbare gebied uitgebreid informeren. Aan de hand van informatiesessies, zowel online als fysiek, maar ook via folders per post. De fiberexperts van Fiberklaar staan beschikbaar voor al jullie vragen.

Noteer alvast de volgende infomomenten in je agenda. Inschrijven doe je via www.fiberklaar.be/lanaken.

Infomomenten over Fiberklaar:

  • Online infomoment: 9 mei 2023, 19u30 - 20u15
  • Live infomoment: 16 mei 2023, 19u00 - 21u00, Cultureel centrum Lanaken, Aan de Engelse Hof 2-10, 3620 Lanaken

Heb je nu al vragen over Fiberklaar? Check dan de campagnepagina op www.fiberklaar.be/lanaken of bekijk de veelgestelde vragen via www.fiberklaar.be/nl/faq.

Naar top