93 vrijwilligers staan garant voor kwaliteitsvolle dienstverlening van Lokaal Dienstencentrum 'Aan de Statie'

Gepubliceerd op donderdag 27 jun 2024 om 13.52
Het lokaal dienstencentrum 'Aan de Statie' in Lanaken heeft recent haar jaarverslag gepresenteerd. Het verslag belicht de indrukwekkende inzet van maar liefst 93 vrijwilligers, die bijdragen aan de diverse activiteiten en diensten van het centrum.

Een 25-tal vrijwilligers ondersteunt een breed scala aan activiteiten, van knutselworkshops, taal, yoga, computer en zumba, tot lezingen over geschiedenis. Op een paar uitzonderingen na worden alle cursussen door vrijwilligers gegeven. Anderen helpen mee aan het onthaal of in het restaurant of ze verzorgen het rolstoelvervoer en de Mobitwin Centrale. Daarnaast brengt het team Belgezel via telefoongesprekken de thuissituatie van 80-plussers in kaart en 13 vrijwilligers staan garant voor fijne ontmoetingen bij de Babbelbus.

Met uitzonderling van de lesgevers ontvangen de vrijwilligers geen vrijwilligersvergoeding en dat al bijna 7 jaar lang. De vrijwilligers krijgen in de plaats een fijne werksfeer. Het dienstencentrum organiseert regelmatig een feestje, receptie of reisje voor de vrijwilligers. En er wordt veel aandacht besteed aan vorming voor de vrijwilligers.

Het dienstencentrum heeft voor de welzijns- en gezondheidsactiviteiten een goede samenwerking met o.a. het Angstencentrum Lanaken en Herstelacademie Limburg die allemaal gratis aangeboden worden. Verder ook is er ook veel aandacht voor integratie en e-inclusie. In samenwerking met vrijwilligers van Cursa werden 10 cursussen rond computer- en tabletgebruik georganiseerd. Alle cursussen waren volzet.

Enkele leuke weetjes:

  • Het dienstencentrum serveerde 6.457 maaltijden in 2023. Je kan er elke dinsdag, donderdag en vrijdag terecht van 11.30 tot 13 uur aan € 7,50 per persoon.
  • Elke laatste vrijdag van de maand is het kienen van 13.30 tot 15.30 uur.
  • Maandelijks worden 15 mensen geholpen met computerproblemen in het Digipunt, elke 1ste en 3de donderdag van de maand.
  • Computercursussen worden aan 50% korting aangeboden om de E-inclusie van ouderen te bevorderen
  • Een overzicht van alle activiteiten en diensten kan je vinden op www.lanaken.be/dienstencentrum

Thema's

Naar top