Neanderthalersite

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat. 

De site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Rondleidingen

Ontdek onder begeleiding de oeroude verhalen van de Neanderthaler(s) en de site. Groepen worden ingedeeld tot maximaal 20 personen per gids. 

Een rondleiding is op ieder moment van de dag en iedere dag van de week mogelijk. Mits u deze tijdig reserveert. Gemiddeld duurt een rondleiding 1.30 uur

Reserveren 

Reserveren kan telefonisch via 089 712 120 of stuur een mail naar visit@lanaken.be

Praktisch 

De site is, uitgezonder bij rondleidingen, niet toegankelijk voor publiek.

Locatie

De ingang van de site is gelegen ter hoogte van de 2e Carabinierslaan 145 in Veldwezelt. Daar is ruimte voor parking en het wandelwegje tegenover steenfabriek Wienerberger leidt je naar de site. 

Prijs

€60,00 rondleiding met gids

€2,00 p.p toegang tot Neanderthalersite 

  • Kinderen < 6j: gratis 
  • Kinderen 6 - 12 jaar: 50% korting
  • Kinderen > 12j: prijs volwassene 

Netwerk Open Monumenten

Toerisme Lanaken is partner in het Netwerk Open Monumenten. Samen willen we iedereen fan maken van erfgoed en warm maken om monumenten te bezoeken. Leden die een groepsrondleiding boeken, krijgen korting op de toegangsprijs voor de site  (€1,- p.p i.p.v €2,-). Het volstaat om daarvoor je lidnummer te noteren in het opmerkingenveld bij de reservering of om het te vermelden bij telefonische reservering.  

Lid worden

Naar top