Kat steriliseren of castreren

Inhoud

Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Als extra stimulans geeft de gemeente Lanaken jaarlijks kortingsbonnen weg.
Deze actie is enkel voor inwoners van de gemeente Lanaken.

Jaarlijks komen er in de Limburgse dierenasielen meer dan 4.000 katten binnen. Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. 

Steriliseren verplicht

Als katteneigenaar ben je verplicht om je kat voor de leeftijd van uiterlijk 5 maanden te laten steriliseren of castreren zodat ze zich niet meer kan voortplanten.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.

Voorwaarden

In Lanaken kun je terecht bij de volgende dierenartsen

  • DAP Vandersanden, Strodorp 41, Veldwezelt
  • Dierenkliniek De Poort, Drie Eikenstraat 30, Lanaken
  • DAP Smeets Alix, Populierenlaan 35, Rekem
  • Dierenartsencentrum de4voeter, Hilarion Thanslaan 69, Rekem

In samenwerking met de Beroepsvereniging voor Limburgse dierenartsen.

Procedure

Als extra stimulans geeft de gemeente Lanaken kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen online aangevraagd worden vanaf 14 februari. De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september 2024 bij een dierenarts in Limburg. Je moet deze dus ook aanvragen voor deze datum. 1 bon per adres.

Vraag kortingsbon aan

Naar top