GFT-container

Wist je dat keuken- en tuinafval niet bij het huisvuil horen?

Sinds januari 2024 geldt in heel Vlaanderen de verplichting om keuken- en tuinafval te scheiden van het gewone huisvuil. Er zitten nog teveel waardevolle grondstoffen in keuken- en tuinafval om zomaar te verbranden. Door goed te sorteren, kunnen die nog gerecycleerd worden tot groen biogas of vruchtbare compost. Bovendien kost het je minder. Voor de lediging van de GFT-container betaal je 0,00 euro; per kilo die in de container zit betaal je 0,10 euro. Sorteren loont dus.

Op de website van Limburg.net kun je de sorteerregels terugvinden.

Heb je nog geen GFT-container?

Vraag er dan één aan via limburg.net/meldingen en kies bij categorie voor ‘containers plaatsen/vervangen/herstellen/ophalen’ om een container aan te vragen.

Voorkomen is beter.

Correct sorteren is goed. Organisch afval vermijden, is natuurlijk nog beter.

Met deze tips kan iedereen aan de slag in zijn of haar eigen keuken: 

  • Denk na over wat je koopt: Met een weekmenu en winkellijstjes bij de hand koop je alleen wat je nodig heeft en moet je achteraf niets weggooien. 
  • Organiseer uw koelkast: Zet producten die snel bederven vooraan op het schap. Wat lang goed blijft, mag achteraan.
  • Broccolisteeltjes, wortelloof of radijsgroen? Het belandt vaak bij het afval. Wist je dat radijsgroen gezonder is dan de radijzen zelf?
  • Kook bewust: Weeg pasta, rijst of couscous op voorhand af.
  • Red restjes: Producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, zijn vaak goedkoper. Je vindt ze afgeprijsd in zowat elke supermarkt.  

Ook afval uit de tuin kan je in eigen tuin verwerken:

  • Composteer: Allerhande micro-organismen en kleine ongewervelden zorgen dat bladafval, gras, onkruid,... omgezet wordt naar compost. Hiervoor hebben ze maar drie dingen nodig: voedsel, vocht en lucht.
  • Mulch: Bedek de bodem met organisch materiaal, zoals grasmaaisel of snipperhout. Zo krijgen eenjarige kruiden geen kans.
  • Gebruik uw creativiteit: Bouw een een takkenwal of een snipperwand, vlecht vers gesnoeide takken en twijgen tot een afsluiting, …

Surf naar www.limburg.net/correctaanbieden voor meer informatie.

Downloads

Naar top