Broodfok

Wil je graag een pup in huis halen? Ga dan samen met een dierenarts na welk ras geschikt voor je is en let goed op dat je je huisdier bij een betrouwbare fokker haalt.
 

Pup4life

Een goede match is niet alleen belangrijk voor jou en je gezin, maar ook voor het dier: jullie moeten het immers tien tot vijftien jaar met elkaar kunnen vinden. Op de website van de Limburgse dierenartsenvereniging vind je een vragenlijst en tips.

Let goed op dat je bij een goede fokker terecht komt. Veel pups van bij een fokker die meerdere rassen aanbiedt waar je de ouders van de dieren niet kunt zien, komen met gedragsproblemen terecht in het dierenasiel.

Overweeg ook zeker of je voldoende tijd hebt om een pup in huis te halen. In de dierenasielen wachten jong volwassen honden die al zindelijk zijn en waar het karakter van bekend is op een goede thuis.

Website pup4life.be

Stop de broodfok

De dierenasielen krijgen in hoge mate te maken met slachtoffers van het broodfokcircuit. Broodfok is het massaal en onethisch kweken, importeren en/of verkopen van dieren waarbij het welzijn van de dieren van ondergeschikt belang is.

Er komt regelmatig inteelt voor, er wordt niet gelet op erfelijke ziekten of afwijkingen, jonge dieren worden meestal niet goed gesocialiseerd. Dit heeft tot gevolg dat ernstige lichamelijke afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan. Broodfokken kent verschillende gradaties, maar wordt over het algemeen als dierenmishandeling beschouwd. Deze winstgevende activiteit gaat ten koste van een normale socialisatie van de pups en het welzijn van de moederdieren en de pups. 

Om het probleem van broodfok te erkennen, laat het gemeentebestuur geen broodfok toe op haar grondgebied.

Naar top