De Brandweerzone Oost-Limburg groepeert 8 brandweerkorpsen die samen 14 steden en gemeenten beschermen. De beschermde steden en gemeenten zijn: As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Opglabbeek, Riemst, Voeren en Zutendaal.
520 personeelsleden zijn verantwoordelijk voor de brandweerzorg van 303.710 inwoners op een grondgebied van 792,23 km2.
Voor verdelging wespennesten - wateroverlast - stormschade
Wespennest
Zorgt het wespennest voor overlast of mogelijk gevaar, of gaat het om Aziatische hoornaars, contacteer dan Brandweerzone Oost-Limburg. Vraag een wespenverdelging aan via het e-loket, dan ben je het snelste geholpen! Vul het e-formulier in op www.bwol.be/e-loket en verstuur. Je ontvangt onmiddellijk een ontvangstbevestiging in je mailbox. Klik in deze bevestigingsmail op de link en jouw aanvraag komt rechtstreeks in de verdelgingslijst van de brandweer te staan!
Bellen naar T 089 653 333 gaat ook (tijdens de kantooruren), maar bij drukte kan je in een wachtrij terechtkomen. Sowieso duurt het veel langer om je aanvraag telefonisch te noteren en manueel toe te voegen aan de lijst. Dus zowel voor jezelf, als voor de brandweer, is het e-loket de snelste weg! Bovendien blijven zo alle telefoonlijnen vrij voor dringende noodoproepen!
Nuttige info om mee te delen aan de brandweer
Zijn het zeker wespen of Aziatische hoornaars?
Want bijen en hommels zijn beschermd en komt de brandweer dus niet verdelgen! Imkers komen aan huis om een bijennest (en eventueel ook een hommelnest) mee te nemen.
Waar bevindt het nest zich (precies)?
Omschrijf duidelijk waar je de wespen in-en uitziet vliegen. Als je overdag niet thuis bent, markeer deze plaats dan voor de brandweer. Teken met krijt een pijl, of leg een emmer of borstelsteel richting het nest, zo bespaar je hen het zoekwerk.
De brandweer zal binnen de week het wespennest komen verdelgen: ze spuiten een wit poeder in de ingang van het nest. Giftig voor (alle) insecten, onschadelijk voor mens en huisdier. (Pas) na zo’n 3 dagen is het hele nest uitgeroeid. Wespenverdelging is niet gratis, betaling gebeurt ter plaatse via bancontact. Indien je niet thuis bent, ontvang je hiervoor een factuur. De actuele kostprijs vind je op www.bwol.be/tarieven