Natuur- en landschapswandeling in Hochter Bampd te Neerharen (Lanaken)

Wanneer

  • zo 25 februari 2024 van 14 tot 17 uur

Locatie

Parking langs Geulerweg
Geulerweg , 3620 Neerharen (Lanaken)
Zondag 25 februari 2024
Hochter Bampd (Lanaken)
Natuur- en landschapswandeling

Vertrek 14.00 uur: parking langs Geulerweg, net over de kanaalbrug, Neerharen

Hochter Bampd is het meest zuidelijk gelegen natuurgebied langs de Grensmaas en ligt geklemd tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas.
Centraal in het gebied ligt een grote waterplas waar tussen 1950 en 1966 grind werd uitgehaald. Nadien heeft er zich spontaan een ooibos ontwikkeld. Ooibossen zijn rivierbegeleidende bossen die bestand zijn tegen de grillen van de rivier. Eeuwen geleden werden onze bosrijke rivieroevers omgevormd tot landbouwgebied. Daarmee verdwenen de ooibossen.
In het kader van het Grensmaasproject werd de zomeroever tussen de plas en de Maas verlaagd en het noordelijk deel van de plas opgevuld. In Hochter Bampd en Herbricht is de oever op verschillende plaatsen twee tot vier meter afgegraven en nu zit men weer op het niveau van vóór 1860. Dat moet de dorpen Itteren en Borgharen en stukken van Maastricht meer veiligheid bieden bij heel hoge waterstanden.
Door de stroomgeulverbreding van de Maas ontstaat een gebied met zand- en grindbanken en eilandjes. Ze zijn erg in trek bij grote groepen watervogels. Wil je genieten van deze vogelgroepen en van een wandeling langsheen de Maas en de voormalige grindgroeve, midden een unieke natuur, mis dan deze wandeling niet!

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen, 089 50 10 19 of ernaorchis@gmail.com (kantooruren), www.orchisvzw.be

Organisatie

Natuur- en Milieueducatie Orchis
Perronstraat 1 , 3740 Munsterbilzen (Bilzen)
Naar top