Een van die stappen kan het inschakelen van Wonen in Vlaanderen zijn, een agentschap van de Vlaamse overheid. Zij voeren een technisch woningonderzoek uit en stellen een verslag op. Als uit dit verslag blijkt dat de woning ernstige gebreken vertoont, kan deze ongeschikt of zelfs onbewoonbaar worden verklaard. In dat geval wordt de eigenaar verplicht om de nodige renovatiewerken uit te voeren. Doet men dit niet, dan riskeert men een jaarlijkse boete.
Eerst onderling overleg
Hoewel deze procedure beschikbaar is, raden we zowel huurders als verhuurders aan om eerst te proberen tot een onderlinge oplossing te komen. Vaak kan een goed gesprek veel misverstanden en verdere stappen vermijden.
Pas wanneer overleg niets oplevert en ook een aangetekende brief van de huurder aan de verhuurder zonder gevolg blijft, is het aangewezen om contact op te nemen met de gemeentelijke dienst Wonen.
Belangrijke opmerking
Het onderzoek, zowel door de gemeente als door Wonen in Vlaanderen, is uitsluitend gericht op de kwaliteit van de woning. Er wordt geen uitspraak gedaan over juridische kwesties zoals de oorzaak van de gebreken, de huurovereenkomst of achterstallige betalingen. Voor dergelijke zaken kan u terecht bij een bemiddelaar, het huurderssyndicaat, het eigenaarsbond of het Vredegerecht, afhankelijk van de situatie.
Meer weten?
Wenst u te weten of een woning in uw buurt als ongeschikt of onbewoonbaar werd verklaard? Neem gerust contact op met de dienst Wonen van uw gemeente.
Meer info over veilig, gezond en kwaliteitsvol wonen: