Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen

De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

Mountainbike
Nu ook de eerste marathon in Vlaanderen!

Het Nationaal Park Hoge Kempen had al een langeafstandswandeling maar is nu ook het ideale decor gebleken voor een nieuwe sportieve uitdaging, namelijk een bikemarathon.

Langere afstanden zijn alsmaar meer in trek bij mountainbikers. Het Nationaal Park Hoge Kempen is de ideale locatie om ook in Vlaanderen aan deze vraag tegemoet te komen. Met de marathonroute van 80 kilometer krijgt de gevorderde biker een bijzondere ‘challenge’.  Zwarte pijlen wijzen hun de weg op deze route tussen Maaseik en Lanaken.
 

Biken door bos, heide en open landschap

Het mountainbikenetwerk in het Nationaal Park Hoge Kempen doorkruist een uniek natuurgebied van 5750 hectare dat voornamelijk uit naaldbossen bestaat maar ook uit heide met landduinen en vennen.

Het biedt zowel voor de beginnende als voor de gevorderde biker verschillende aaneengesloten lussen in de groenste regio van Vlaanderen.  De steilrand, die door de overgang tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau is ontstaan, zorgt ervoor dat er vaak stevige beklimmingen en afdalingen te nemen zijn met hoogteverschillen tot 45 meter.

Het Agentschap voor Natuur en Bos leverde belangrijke inspanningen om gevarieerde en attractieve paden beschikbaar te maken voor mountainbikers. Dat natuurlijk in evenwicht met de natuurwaarden en de overige recreatieve routes, die door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland worden gecoördineerd. Aan bikers wordt dan ook het nodige respect gevraagd. Niet alleen voor de natuur maar ook voor de vele andere recreanten die, al dan niet op een andere manier, van dit gebied genieten.

Om de toegankelijkheid van het mountainbikenetwerk te bevorderen zijn er ook voldoende inrijpunten voorzien in alle partnergemeenten. Zo is er een startplaats aan het Kerkplein van Opoeteren in Maaseik, aan de Kapel van de Weerstand en het Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem, aan het Station van Eisden, de Toegangspoort Mechelse Heide en Camping Kikmolen in Maasmechelen, aan de Toegangspoort Pietersheim (Kinderboerderij) in Lanaken, aan de Sporthal De Blookberg en Papendaalheide in Zutendaal, aan Toegangspoort Station As in As en ten slotte is er ook een inrijmogelijkheid voorzien vanuit Toegangspoort Kattevennen in Genk.

 
1 454 palen en 3 140 bordjes wijzen je de weg

Dit nieuwe netwerk past niet alleen perfect binnen Limburg als dé fietsprovincie bij uitstek, het is ook een mooi voorbeeld van samenwerking. Om de 160 kilometer routes te realiseren, was er een waardevol samenwerkingsverband met verschillende instanties (Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland,…) en organisaties (mountainbikeclubs, uitbaters startplaatsen,…) met als belangrijkste partners de gemeenten Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk en As.

Zo’n groot mountainbikenetwerk vraagt heel wat onderhoud. Alle paden moeten er altijd goed bijliggen. In Vlaanderen gebeuren de controles op twee niveaus. Ten eerste zullen peters en meters een maandelijkse controle uitvoeren. Deze peters en meters zijn vrijwilligers. Zij rapporteren aan de provincie en de gemeentelijke sportdiensten.

In 2012 breidde de provincie de onderhoudsploegen van het Fietsroutenetwerk en het Ruiter- en Menroutenetwerk uit met een extra ploeg die dagelijks uitrukt om onder meer problemen met betrekking tot de signalisatie op de mountainbikenetwerken te verhelpen. De gemeenten zorgen op hun beurt voor het onderhoud van de paden en de bermen.

 

Reeds 1 393 kilometer routes voor mountainbikers in Limburg
Het Mountainbikenetwerk Hoge Kempen vult een belangrijke leemte op op het vlak van permanente routes in onze provincie . Er werden nu al sporadisch toertochten voor mountainbikers georganiseerd in het Nationaal Park Hoge Kempen. Daarbij kwam telkens de vraag om hier ook vaste mountainbikeroutes te voorzien. Terecht, dit nieuwe netwerk versterkt Limburg als mountainbikeparadijs maar ook op toeristisch vlak.
Het Limburgs mountainbikeparadijs neemt steeds mooiere vormen aan. Eerder waren er al de ontwikkeling van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (136 km bewegwijzerde routes), het daaraan gelinkte Mountainbikenetwerk Euregio (682 km), het Mountainbikenetwerk West-Limburg (100 km), het Mountainbikenetwerk Noord-Limburg (270 km) en de eerste fase van het netwerk Hoge Kempen (45 km) in de Duinengordel.

De 160 kilometer bewegwijzerde routes in het Nationaal Park Hoge Kempen strekken zich uit over de gemeenten Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk en As. Dit netwerk is bovendien verbonden met de routes in de Duinengordel, het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (via Genk) en het Mountainbikenetwerk Euregio (via Zutendaal). Op die manier realiseert de provincie Limburg in samenwerking met de partners Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de gemeentebesturen een aaneensluitend netwerk van in totaal maar liefst 1 393 kilometer mountainbikeroutes”.