Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid

Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

EEAHet EEA-programma bestaat al meer dan 25 jaar en kent meer dan 1.500 gecertificeerde steden en gemeenten over heel Europa. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bespaarden de deelnemende lokale besturen tot 40% meer CO2 dan de andere gemeenten en de stijging in nieuwe hernieuwbare energie is er dubbel zo groot.

Vandaag zijn er in Vlaanderen weinig of geen lokale besturen die op koers zitten om de klimaatdoelstelling, een reductie van 20% van de CO2-uitstoot op het grondgebied van de gemeente, te halen. Dat terwijl de gemeenten veel bevoegdheden hebben met een grote impact op duurzaamheid en klimaat. Denk maar aan ruimtelijke planning, mobiliteit, afvalverwerking en energie.
 

Zes pilootgemeenten

Bijna alle gemeenten beschikken nu ook over een klimaatplan. Toch is het voor lokale besturen moeilijk om de plannen ook echt in daadkrachtige acties te vertalen.

In Vlaanderen starten zes gemeenten met het EEA-programma:

  • Asse
  • Hasselt
  • Lanaken
  • Leuven
  • Lommel
  • en Zaventem 

Deze zes gemeenten steken hun nek uit en willen de komende vier jaar de nieuwe standaard zetten in lokaal klimaatbeleid in Vlaanderen. Met de EEA kunnen ze hun ambities ook realiseren op het terrein. Ze worden hierbij intensief begeleid door Bond Beter Leefmilieu. De lancering van EEA in Vlaanderen kadert in een Europees project dat gefinancierd wordt door het Horizon 2020 programma.
 

Klimaatplan voor Lanaken

Het klimaatteam van elke gemeente vormt het kloppend hart van het project. Bond Beter Leefmilieu bepaalt samen met dit team waar de gemeente vandaag staat, wat ze nog beter kan doen en hoe ze maximaal gebruik kan maken van de lokale bevoegdheden om een zo ambitieus mogelijk klimaatplan op te stellen en uit te voeren. 

Ieder jaar maakt het team een stand van zaken op. Van zodra gemeenten een score behalen van 50% na analyse door een erkende auditor ontvangen ze het certificaat of EEA.