Denk aan de buren van de ontmoetingscentra

Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 
Voor elke zaal een campagnebeeld

Denk aan de buren Neerharen

Naast de harde muziek ervaren de omwonenden ook last van rumoerige feestvierders die mekaar buiten treffen. Aan de ingang van de zaal en op de parkings wordt er in de avonduren regelmatig overlast veroorzaakt.

Met de campagne “Psssssst… denk aan de buren” willen we feestvierders stil laten staan bij de manier waarop ze de zaal verlaten en de parkings betreden. Zodat het voor de omwonenden ook aangenaam blijft. Voor ieder ontmoetingscentrum maakte tekenaar Patrick Nijs uit Lanaken een campagnebeeld wat in de zalen uitgehangen zal worden.
 

Affiches om zelf op te hangen

Omwonenden die de campagne willen ondersteunen door bijvoorbeeld de affiche aan hun voorgevel op te hangen kunnen de affiche hier downloaden.

Download affiche Neerharen
Download affiche Rekem
Download affiche Veldwezelt
Download affiche Smeermaas
Download affiche Gellik
Download affiche Kesselt

Binnenkort starten we ook met een campagne om het foutparkeren onder de aandacht te brengen. Wie last heeft van foutparkeerders kan op eigen initiatief de affiche gebruiken om dit probleem onder de aandacht te brengen. 
 

Bij het negeren springt het zaallicht aan

Vanaf 1 juni zal het ontmoetingscentrum van Neerharen uitgerust worden met een geluidsbegrenzer. Het apparaat is afgesteld op 85 decibel en bij het overschrijden van de limiet worden de aanwezigen verwittigd. Een display in de zaal geeft het aantal decibel weer en een alarmlicht zal gedurende een minuut knipperen zodat het volume aangepast kan worden. Als het alarmlicht wordt genegeerd gaat het volledige zaallicht aan en schijnt er een felle spot om de sfeer en gezelligheid te breken.

OC Neerharen werd uitgerust met een geluidsbegrenzer. De werking zal in het najaar van 2019 geëvalueerd worden. Bij een positieve evaluatie zullen de overige ontmoetingscentra volgen.

Geluidsbegrenzer