Erfgoed Plus

Erfgoedplus idkijker

De dienst Erfgoed zet maximaal in op de digitale ontsluiting van het cultureel erfgoed van onze gemeente. Ondertussen is al heel wat van ons Lanaker erfgoed online, dus ook vanuit de luie zetel, door iedereen raadpleegbaar!

 

Voor het opstellen van inventarissen werkt de dienst al twee jaar samen met het provinciale initiatief www.erfgoedplus.be. Via deze website kan iedereen met eenvoudige zoekopdrachten stukken uit het Lanakense erfgoed raadplegen. Recent werd de website nog opgefrist, en opzoeken was nog nooit zo makkelijk.

 

Om het makkelijk doorzoekbaar te houden, werkt de dienst Erfgoed met themacollecties.

 

Zo zijn onder meer de afgewerkte inventarissen van de vondsten van de opgravingen aan de waterburcht Pietersheim al online te raadplegen.

 

Naast deze themacollectie zijn ook andere stukken uit de eigen collectie ingegeven. Denk maar aan de verzameling rond de reuzen Sjang en Sjo, die eind vorig jaar nog aan de dienst geschonken werd.

 

Tot slot zijn ook de resultaten zichtbaar van de Collection Day in april van dit jaar. Toen kwamen een twintigtal mensen langs met verrassend Lanakens erfgoed. Bijzondere foto’s en postkaarten, maar ook verhalen en herinneringen aan de Groote Oorlog werden toen geregistreerd.

 

De dienst Erfgoed is overigens niet de enige Lanakense deelnemer aan erfgoedplus. Tal van kerkfabrieken gebruiken de website om de inventaris van hun stukken te beheren (en op die manier ook te beveiligen). De verrassendste deelnemer is misschien wel het bezoekerscentrum van het OPZC in Rekem. Het grootste deel van hun collectie is ondertussen online raadpleegbaar!

 

Logo erfgoedplus pos

 

 

Om een collectie binnen erfgoedplus te bekijken, klik op één van onderstaande links:

 

Collectie Burchtruïne Pietersheim

Collectie Dienst Cultureel Erfgoed

 

 

Wilt u meer weten over Erfgoedplus? Neem dan contact op met de dienst Erfgoed via erfgoed@lanaken.be of 089 776 111.