Week van de Bij

Van zondag 31 mei tot en met zondag 7 juni 2020 organiseert het Departement Omgeving de zevende editie van Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen.

Hoewel we, als we denken aan bijen, vooral stilstaan bij de honingbij, vergeten we maar al te vaak dat er veel meer soorten solitaire bijen zijn. Veel van deze soorten zijn ongevaarlijk voor de mens. Toch gaat het niet zo goed met onze bijen.

Door de afname van geschikt leefgebied en het gebruik van pesticiden nemen de bijenpopulaties gestaag af. Bijen zijn echter essentieel voor de overleving van de mens. Zonder bijen zouden we niet langer kunnen genieten van fruit zoals appelen, peren, kersen en aardbeien en groenten zoals tomaten, courgettes en boontjes.

De gemeente werkt al jaren verschillende acties uit. Zo zetten we onder andere in op:

 • Ecologisch bermbeheer: Het maaitijdstip en de maaifrequentie van onze bermen  worden gekozen in functie van de aanwezige of gewenste plantengroei en bijzondere fauna. Het uitgevoerde maaibeheer wordt om de 5 jaar geëvalueerd.
 • Klimaatbomen: ieder jaar planten we 40 bomen aan in de dorpscentra en verstedelijkte wijken. Hierbij gaat onze keuze vooral naar bomen zoals linde die een belangrijke drachtplant voor de bijen is (nectar en stuifmeel).
 • Bloemenzaad: jaarlijks bieden we gratis bloemenzaad  met eenjarige en meerjarige soorten aan die je kan inzaaien in de tuin. Het mengsel bestaat uit een combinatie van inheemse planten en cultuurplanten die bij uitstek nectarbommetjes zijn voor onze bijen.
 • Bijenvriendelijke kleine landschapselementen: we zetten als gemeente in op het behoud en de aanplant van kleine landschapselementen zoals houtkanten en hagen. Hier kiezen we voor soorten zoals meidoorn, rode kornoelje en inheemse vogelkers. Bovendien kun je bij de gemeente een premie aanvragen voor de aanplant en onderhoud van deze kleine landschapselementen.
 • Bloemrijke bosranden: je hebt misschien gemerkt dat er de afgelopen periode werkzaamheden uitgevoerd zijn in de gemeentebossen. Dankzij een doordachte inrichting van bosranden, via aanplant en maaibeheer, kunnen kruiden en bloeiende struiken zich nu volop ontwikkelen.  
 • Aanleg van bloemenweides: de gemeente zaait regelmatig nectar- en stuifmeelrijke bloemenweides in. Onlangs werd een bloemenweide aangelegd in de volkstuin en op een braakliggende grond langs de sportvelden in Rekem.

Door in je tuin, bedrijfsterrein of akker wat meer ruimte te geven voor natuur, kun je de bijen een handje helpen:

 • Koop een insectenhotel of bouw er zelf één.
 • Plant in het najaar bolgewassen zoals sneeuwklokjes en krokussen en vaste planten zoals lavendel.
 • Plant klimplanten zoals wilde kamperfolie en botanische klimrozen.
 • Heb je geen tuin? Ook bloemen zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm  in bakken en potten op het terras zijn uitstekende voedselbronnen voor bijen.
 • Leg een groendak aan.

Kijk zeker eens op de website www.weekvandebij.be. Hier kun je onder andere terugvinden hoe je een insectenhotel bouwt en een lijst met goede bijenplanten terugvinden.

Welke initiatieven neem jij al om onze bijen te helpen? Deel deze week jouw bijvriendelijke activiteiten via de hashtag #bijvriendelijklanaken

weekvandebij