Asbest: Nieuw aanbod om versneld en veilig asbest te verwijderen

Heeft u asbest in huis? Limburg.net, provincie Limburg en De Huisdokter (Dubolimburg) lanceren een gezamenlijk aanbod om veilig asbest te verwijderen en af te voeren. Dankzij dit nieuwe aanbod kan u asbestafval door een gespecialiseerde firma veilig laten verwijderen, zelf afbreken en aan huis laten ophalen of zelf naar het recyclagepark brengen.

Asbest zelf veilig verwijderen en afvoeren via Limburg.net
Asbest dat (hecht)gebonden en in goede staat is kan u zelf verwijderen. Uiteraard moeten hierbij wel de nodige veiligheidsvoorschriften worden gevolgd. Mensen die zelf aan de slag gaan, kunnen voor het afvoeren van het asbest gebruik maken van de nieuwe ophaling aan huis van Limburg.net.

Vanaf 30 maart kunnen alle inwoners van Limburg en Diest asbest laten ophalen in een container, een platenzak of een bigbag. Via een online platform op www.limburg.net/asbest kunnen zij dit eenvoudig online aanvragen en betalen. Aanvragen kan vanaf 16 maart. Een container kost 160 euro, een platenzak of bigbag kost 20 euro. Bij elke ophaling moet er verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen worden aangekocht om het asbest veilig af te breken. Het pakket bevat ook een instructiefolder met de nodige informatie om de werken veilig te kunnen uitvoeren en het asbest correct te kunnen aanbieden voor de ophaling.

Kies voor een professionele verwijdering via het aanbod van provincie Limburg
Twijfelt u over welk soort asbest het gaat, of het nog in goede staat is of laat u het asbest liever afbreken door een professional? Dan kan u intekenen op het aanbod van provincie Limburg. Zij organiseren samen met De Huisdokter (Dubolimburg) twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering van dakbedekking, gevelbekleding en isolatie rond oude verwarmingsleidingen bij particulieren.

Voor het laten verwijderen van asbesthoudende dakbedekking of –gevelbekleding van woningen en bijgebouwen, kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter werd geselecteerd. Op die manier bent u zeker van een veilige verwijdering en van een correcte prijs. Als u kiest voor deze formule, geniet u ook van het voordelige tarief voor de plaatsing van een container. In de gratis begeleiding is een totaalrenovatieadvies en een plaatsbezoek door een asbestdeskundige inbegrepen. Bij twijfel omtrent de aanwezigheid van asbest gebeurt er een staalname en een labotest.

De Huisdokter bekijkt vervolgens in detail op welke manier het dak op een toekomstbestendige manier nageïsoleerd kan worden. Ook voor deze dakisolatiewerken kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter werd geselecteerd. Op die manier wordt u ontzorgd en kan u rekenen op een kwalitatieve uitvoering tegen een correcte prijs.

Ook voor het verwijderen van asbesthoudende leidingisolatie werkt De Huisdokter samen met erkende asbestverwijderaars. Hierbij is steeds een staalname met labotest inbegrepen om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. De aanvrager ontvangt daarna een vrijblijvende offerte voor de verwijdering én begeleiding bij de uitvoering van de werken. Iedereen die gebruik maakt van dit aanbod krijgt 50% van de totale verwijderingskost terugbetaald.

Voor meer informatie over het aanbod van de provincie Limburg en De Huisdokter kan u terecht op www.de-huisdokter.be .

Sinds 30 maart asbest verplicht verpakt op het recyclagepark
Naast het nieuwe aanbod voor ophaling aan huis veranderen ook de regels voor het aanvoeren van asbest op de recyclageparken van Limburg.net. Voor de veiligheid van de bezoekers, de parkwachters en de omwonenden van het recyclagepark moest asbest sinds 30 maart verplicht verpakt worden aangeleverd. Het verpakkingsmateriaal hiervoor is te koop op het recyclagepark. Zowel voor de minibags als voor de verpakkingsfolie voor 1 golfplaat betaalt u 1 euro. Op die manier kunnen er geen asbestvezels meer vrijkomen bij het aanleveren van asbest en het deponeren in de container.

Download hier de folder van Limburg.net.

Asbest