Nieuws

 • Waterstraat_180(ertegenover)_OLV-kapel Lanaken werkt verder aan erfgoedbeleid 24 november 2022

  Na het beheersplan voor de kern van Oud-Rekem, dat de erfgoedwaarden en visie voor de komende 20 jaar beschrijft, nam het schepencollege een nieuwe stap in het uitwerken van een onroerend erfgoedbeleid in Lanaken. In 2021 werden alle straten van Lanaken bezocht om zo tot een inventaris van panden met erfgoedwaarde en kleine historische elementen te komen. Die lijst is nu klaar. Staat jouw woning op de lijst? Dan krijg je volgende week een brief van ons!

 • ijsbeer 1 175.609 Led-lampjes zorgen voor een magisch kerstgevoel 23 november 2022

  Een pak meer led-lampjes, ongeveer een 20.000 lampjes meer dan de vorige jaren zorgen voor een gezellige sfeer in Lanaken deze donkere dagen. Niet enkel op het Kerkplein maar in elke deelgemeente is er vanaf nu mooie sfeerverlichting te bewonderen. Meer lampjes dan een aantal jaren geleden, voor de sfeer en de gezelligheid. Meer lampjes maar ze zijn duurzamer en energiezuiniger. De branduren van de kerstverlichting is aangepast aan de openbare verlichting.

 • vaccination_pharmacie Vaccinatie tegen Covid-19 24 november 2022

  Heb je nog recht op een vaccin en kon je de vaccinatie eerder nog niet halen? Neem voor meer info contact op met je huisarts, hij kan je dan op afspraak vaccineren.

 • Glasbollen verplaatst 2 Glasbollen Europaplein verplaatst naar Euromonument 22 november 2022

  De glasbollen die aan de vroegere Delhaize stonden op het Europaplein zijn verplaatst naar het Euromonument.
  Omwille van de afbraakwerken en de opbouw van de werfzone op deze plaats is er een nieuwe locatie gezocht voor de glasbollen.

 • Graf Herbegraving van menselijke resten, opgegraven tijdens bouwwerken in Oud-Rekem 22 november 2022

  Op de Groenplaats in Oud-Rekem werd de afgelopen maanden een grootschalig bouwproject gerealiseerd. Tijdens deze bouwwerken eind april 2022, stootte de aannemer tijdens graafwerken, op beenderen en restanten van menselijke oorsprong. De werf werd stilgelegd. In opdracht van de gerechtelijke politiediensten werd een forensisch onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerd labo van de universiteit van Leuven.

 • Oude Delhaize Start afbraakwerken Oude Delhaize maandag 21 november 18 november 2022

  Aanstaande maandag 21 november starten de afbraakwerken op de site van de vroeger Delhaize.
  De site in het gebied tussen de Stationsstraat, het Schumanplein en het Europaplein, in het centrum van Lanaken wordt binnenkort opgewaardeerd. De vroegere Delhaize en de bovenliggende appartementen maken plaats voor een nieuw project. De bestaande gebouwen worden afgebroken.

 • DOE-meter naar burgers 1080x1080 Wat vind jij als vrijwilliger en/of verenigingslid echt belangrijk? 15 november 2022

  Als gemeente willen we dicht bij onze burgers, verenigingen en vrijwilligers staan. We willen werken aan een beter beleid voor verenigingen en hun leden/vrijwilligers.
  Daarom doet gemeente Lanaken mee met de Nationale DOE-meter, een onderzoek naar engagement, vrijwilligerswerk en verenigingen. Zo willen we te weten komen wat al goed gaat, maar ook wat er nog verbeterd kan worden en waar er nood aan is.
  Doe tussen 15 november en 15 december mee met het onderzoek!

 • Werfbezoek Heirbaan x Ladderstraat Neerharen kinderen De Bolster 1ste leerjaar 6 Les “Veiligheid rond werkzaamheden” voor leerlingen van Neerharen 08 november 2022

  De wegenwerken op de Ladderstraat en de Heirbaan in Neerharen komen in een volgende fase. Tot aan de kerstvakantie zal er vaker vrachtverkeer langs kleuter- en basisschool De Bolster rijden om de werf te kunnen bereiken. Om de kinderen bewuster te maken van verkeersveiligheid en veiligheid rond een bouwplaats werden 171 leerlingen van de school uitgenodigd op de werf.

 • Ontwerp zonder titel (14) Papierophaling: woensdag 9 november nationale stakingsactie 14 november 2022

  Let op! Op woensdag 9 november is er een nationale vakbondsactie aangekondigd. Dit heeft gevolgen voor de papierophaling die dag in onze gemeente.
  Daarom wordt papierronde A: Veldwezelt, Kesselt, Neerharen, Rekem en Smeermaas op woensdag 9 november NIET opgehaald.
  De ophaling van het papier verschuift naar maandag 14 november.
  Voor papierronde B: Gellik en Lanaken blijft de ophaling zoals voorzien op donderdag 10 november.

 • Staking de Lijn 2 De Lijn: woensdag 9 november nationale stakingsactie 07 november 2022

  Opgelet! Op woensdag 9 november is er een nationale vakbondsactie aangekondigd. Dit heeft gevolgen voor de dienstverlening van De Lijn. Zij voorzien een alternatieve dienstverlening.
  Kijk op de website van De Lijn of de facebookpagina van De Lijn voor meer informatie.

 • Fietslampjes foto 2 #Golfvanlicht #Lanakenlichtop uitdeelactie fietslampjes 07 november 2022

  Fietsen in het donker zonder licht is levensgevaarlijk. Goede verlichting op de fiets is van levensbelang. Daarom start gemeente Lanaken in samenwerking met vzw Golf van Licht een campagne op om de zichtbaarheid van de fietsende schoolgaande jeugd te vergroten. Vandaag en de komende dagen worden er fietslampjes uitgedeeld aan de schoolpoorten van alle middelbare- en lagere scholen van Lanaken. Vanmorgen werden de eerste fietslampjes uitgedeeld aan de schoolpoort van Atheneum Alicebourg in Lanaken.

 • Jan Vertonghen lintje Jan Vertonghen opent interactieve plaground 03 november 2022

  Op woensdag 26 oktober zakte recordinternational Jan Vertonghen af naar het Sportpark Montaignehof in Lanaken. Hij kwam de playground openen die zijn foundation en de gemeente Lanaken samen hebben aangelegd. Je kan er voetballen, handballen, basketbal en hockey spelen. Er is ook een interactieve balmuur met geluidseffecten.

 • Gemeentelijke diensten zijn gesloten 11 november Wapenstilstand: gemeentelijke diensten gesloten 03 november 2022

  Onze gemeentelijke diensten zijn gesloten op vrijdag 11 november wegens Wapenstilstand.
  Ons eloket blijft wel beschikbaar.

 • Gemeentelijke diensten zijn gesloten Gemeentelijke diensten gesloten 03 november 2022

  Onze gemeentelijke diensten zijn gesloten op maandag 31 oktober wegens een brugdag en dinsdag 1 november, de feestdag van Allerheiligen. Ons e-loket blijft wel beschikbaar.

 • Campagnebeeld warmtefoto Hoeveel warmte verliezen de daken in Lanaken? 21 oktober 2022

  Goed nieuws! Fluvius nam een warmtefoto van Lanaken. Dat gebeurde uiteraard niet zomaar. Zo kennen we de isolatiegraad van alle daken van Lanaken. Het dak is immers verantwoordelijk voor het meeste warmteverlies van je woning. Hoe roder het dak kleurt, hoe meer warmte je dak verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.

 • bloembollen UITVERKOCHT! Natuur in je tuin: bestel een gratis zakje bloembollen 07 november 2022

  BLOEMBOLLENACTIE IS UITVERKOCHT! Wegens groot succes zijn alle zakjes bloembollen al uitverkocht. Je kunt ze dus niet meer bestellen.

  Groen in je tuin brengt leven met zich mee. Bomen, struiken, bloemen en waterelementen trekken dieren aan die er bescherming en voedsel vinden. Daarnaast is je tuin ook beter opgewassen tegen de veranderende weersomstandigheden.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…