Nieuws

 • boom van het jaar Stem DE VELDMAARSCHALK, onze Lanakense, Limburgse boom tot Boom van het Jaar! 23 september 2020

  Ieder jaar vindt de wedstrijd “Baillet Latour Boom van het Jaar” plaats. Deze wedstrijd zet speciale bomen in de bloemetjes. Dit jaar werd de prachtige tamme kastanje in Pietersheim laureaat voor de provincie Limburg. Samen met 5 andere laureaten strijdt deze boom voor de titel “Boom van het Jaar”.
  De winnende Vlaamse boom wint een mooie prijs en vertegenwoordigt ons land op de Europese wedstrijd "European Tree of the Year" in 2021.

 • foto zaal Airconditioning voor CC Lanaken 29 september 2020

  Binnenkort zal de temperatuur in de Jan Rosierzaal van het cultureel centrum in Lanaken altijd aangenaam zijn. De gemeenteraad van 28 september heeft goedgekeurd dat het CC Lanaken voorzien wordt van airconditioning en een vernieuwing van de elektrische installaties.

 • foto algemeen laatzeliggen #Laat ze liggen 29 september 2020

  We hebben net de warmste maar ook de droogste zomer achter de rug. De herfst is begonnen en de blaadjes vallen al volop van de bomen, vroeger dan anders. De droogte zorgt niet alleen voor oogstmislukkingen, ook blijven onze tuinen, parken en bedrijfsterreinen niet gespaard. De beste remedie hiertegen? Laat de blaadjes liggen!

 • Papierophaling Veldwezelt Papierophaling in Veldwezelt op zaterdag 3 oktober 24 september 2020

  Op zaterdag 3 oktober tussen 8u en 13u kunnen inwoners van Veldwezelt hun papier langs brengen naar de containers aan de sporthal.

 • takkenrillen Bezoek de natuurinrichtingswerken voor de gladde slang op 11 oktober 24 september 2020

  In de gemeentebossen van Neerharen en Rekem zijn de werken voor de aanleg van twee natuurverbindingen (corridors) bijna afgerond. De inrichting kadert in het project “Meer ruimte voor gladde slang en heikikker tussen Ziepbeek en Neerharenheide”. In juni 2020 ging de tweede fase van het project van start. De werken worden door Jan Cops bv uitgevoerd.

 • covid 23 sept regels COVID-19-Update 23 september 2020 25 september 2020

  Naar aanleiding van de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020 delen wij volgende aandachtspunten mee

 • Groeipakket Zitdagen Groeipakket 14 september 2020

  Heeft u kinderen? Dan heeft u recht op financiële steun. Dat heet het Groeipakket. Wil u hierover meer info? Of wil u weten waar u recht op heeft? Kom dan naar de zitdag.

 • Knipsel3 Openbaar onderzoek Stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 18 september 2020

  Van 15 september 2020 tot en met 14 maart 2021 kunt u uw mening geven over de ontwerpen van stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027.

 • mondmaskers Dragen van mondmasker verplicht in schoolomgevingen voor en na schooltijd 15 september 2020

  Vanaf woensdag 16 september is iedereen ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen in een omtrek van 200 meter van elke schoolingang op woensdag van 8u tot 9u en van 11u45 tot 12u45 en op andere schooldagen van 8u tot 9u en van 14u30 tot 16u.

 • babymassage Babymassage - ma 12 oktober 2020 24 oktober 2019

  Lichamelijk contact is erg belangrijk voor je baby. Babymassage is een warme manier om de verbondenheid met je baby ter versterken en zijn ontwikkeling te stimuleren. Bovendien is het een moment van rust en ontspanning. Het kan zelfs helpen om een onrustige baby te kalmeren. We willen je graag enkele makkelijke en eenvoudige technieken aanleren om thuis zelf aan de slag te kunnen gaan. Ideaal start je hiermee wanneer je baby tussen 6 weken en 6 maanden oud is.

 • griepvaccinatie Bescherm je tegen griep met een vaccinatie 24 september 2020

  Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

 • kaart Vaststelling van blauwalgen op Kanaal Briegden-Neerharen 11 september 2020

  Een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 9/9/2020 heeft aangetoond dat een waargenomen blauwalgengroei in het Kanaal Briegden-Neerharen potentieel toxisch is. Daarom wordt er vanaf nu een captatieverbod ingesteld op deze waterloop.

 • UiTPAS-Maasland- UiTPAS Maasland: Neem deel aan activiteiten, spaar punten en krijg voordeel! Vanaf 7 september in Lanaken! 04 september 2020

  Op zaterdag 5 september wordt UiTPAS Maasland gelanceerd. Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Lanaken slaan de handen in elkaar en vormen samen de eerste UiTPAS regio in Limburg. Dit zorgt er voor dat inwoners op meer plaatsten punten kunnen sparen en omruilvoordelen kunnen ruilen. Om de lancering te vieren worden er in Lanaken 1.000 UitPASsen gratis weggegeven!

 • foto logo kunstkoepel KUNSTKOEPEL – academie voor muziek en theater 04 september 2020

  Wil jij graag een instrument leren bespelen of voel je de kriebels om als acteur op de planken te staan? Schrijf je dan nu in voor een competentiegerichte opleiding aan onze academie! Een gedreven en gepassioneerd team van leerkrachten staat klaar om jou te laten schitteren.

 • foto kindjes winnaars Veel deelnemers voor de fiets- en wandeltochten van Lanaken bubbelt 04 september 2020

  Lanaken bubbelt was een succes. Heel fijn dat jullie in grote getale deelnamen aan de initiatieven.
  Onder andere de fiets- en wandeltochten werden goed gesmaakt. Vooral de beverwandeling en de slangenwandeling, 2 prachtige routes in de natuur, waren een schot in de roos.

 • Inventariseer mee onze trage wegen Inventariseer mee onze trage wegen 23 september 2020

  Onze gemeente is recent gestart met een project om de trage wegen in en rond de woonkernen in kaart te brengen. Het doel is om deze paden en wegen in de toekomst sterker in te zetten als netwerk voor wandelaars en fietsers, los van gemotoriseerd verkeer.

 • uw mening Gemeente Lanaken vraagt uw feedback over de Corona crisis 15 september 2020

  Wij geven om uw mening!

 • foto deelnemers vriendENtaal - wil je je Nederlands verbeteren? 04 september 2020

  VriendENtaal is een project waar anderstaligen, samen met Nederlandstalige vrijwilligers, Nederlands oefenen. Vanaf 14 september zijn er opnieuw wekelijks bijeenkomsten om elkaar te ontmoeten en te praten over gewone dingen: feesten, tradities, gezin, kinderen, werk,….

 • speeltoestel Verwachte speeltoestellen worden half september geplaatst 02 september 2020

  Goed nieuws voor de kinderen van Smeermaas, Kesselt en Lanaken. De verwachte speeltoestellen komen er aan. Vanaf maandag 14 september wordt elke dag een speeltoestel geplaatst. Er wordt gestart in Smeermaas.

 • GBS-Rekem-2020 Gemeentelijke basisschool Rekem mag uitkijken naar nieuwe klaslokalen 02 september 2020

  De gemeente investeert in haar gemeentelijke basisschool in Rekem. Er zullen 2 klassen bijgebouwd worden en het dak van de school wordt gerenoveerd. Er wordt een ontwerper gezocht om de eerste plannen op te maken.

 • eetdag Nieuwe tafels en stoelen voor uitleendienst en ontmoetingscentra 02 september 2020

  De gemeente Lanaken gaat 600 stoelen en 140 tafels aankopen om het huidig assortiment van de gemeentelijke uitleendienst en de ontmoetingscentra in Veldwezelt en Neerharen te vervangen.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • graveren fiets Laat je fiets graveren! 15 juli 2020

  Je fiets laten graveren is één van de preventieve maatregelen die je kan nemen om je fiets te beveiligen tegen diefstal. Door je fiets te laten graveren of labelen personaliseer je de fiets.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…