Nieuws

 • Graadje lager Verwarming gaat dit najaar een graadje lager 04 augustus 2022

  Vanaf dit najaar zal de gemeente Lanaken de verwarming in alle gemeentelijke gebouwen verlagen naar 20°C. Lanaken volgt hiermee de Europese richtlijnen inzake energiebesparende maatregelen en wil een voorbeeld zijn voor bedrijven, organisaties en haar inwoners.

 • fietsbrug 1 Nieuwe antisliplaag voor fietsbrug over Kanaal Briegden-Neerharen 04 augustus 2022

  Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt vanaf maandag 8 augustus aan een grondige vernieuwing van de veelgebruikte fietsbrug over het kanaal tussen de Industrieweg en de Europalaan. De aanpassing van het fietspad en nieuwe coating zullen de veiligheid van fietsers in deze industriezone in Lanaken ten goede komen.

 • dichtgegroeide bosweg Oude boswegen in een nieuw kleedje 02 augustus 2022

  De gemeente kreeg de laatste tijd meer vragen over het onderhoud van dichtgroeiende boswegen. Het huidige dambordpatroon van rechtlijnige boswegen werd midden vorige eeuw aangelegd ten behoeve van de mijnbouw. Deze worden nu nog steeds door de bosbeheerders en recreanten gebruikt.

 • sigarettenpeuken 1 aug Sigarettenpeuken in het bos verhogen het risico op brandgevaar 02 augustus 2022

  Onze bossen staan kurkdroog. Een smeulende sigarettenpeuk kan een inferno ontketenen, kijk maar naar Zuid-Europa en Californië.

 • blauwalgen 1 aug 2022 ! Melding blauwalgen in Zuid-Willemsvaart en Kanaal Briegden-Neerharen! 02 augustus 2022

  In de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Neerharen, Lanklaar, Neeroeteren, Bree en Bocholt en op het Kanaal Briegden-Neerharen werd een blauwalgenbloei waargenomen.
  Bij contact met de bloei of bij inname van water waarin toxines aanwezig zijn zijn er ernstige gezondheidsrisico's.

 • N78 wegenwerken Aanpak spoorvorming Tongersesteenweg (N78) 01 augustus 2022

  Agenetschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf maandag 8 augustus één rijstrook op de Tongersesteenweg (N78), rijrichting Veldwezelt. Door de spoorvorming op deze locatie aan te pakken, verbetert de veiligheid van zwaar verkeer aanzienlijk.

 • blue heart foto Blue Heart Campagne tegen mensenhandel 30 juli 2022

  Mensenhandel is een wereldwijd probleem dat ook België treft. Het draait altijd om uitbuiting, waarbij slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terechtkomen.

 • Bewegingscoach Bache Wil jij graag meer bewegen en fit blijven? 28 juli 2022

  Pieter, onze Bewegen Op Verwijzing coach maakt een beweegplan op jouw maat!

 • Kindermarkt 2aug Kindermarkt op dinsdag 2 augustus! 28 juli 2022

  De wekelijkse dinsdagmarkt verwelkomt op 2 augustus van 10u tot 13u alle kinderen op de kindermarkt.
  Je kan springen op het springkasteel, je kan spelletjes spelen en je laten schminken.

 • Zuid-WillemsvaartBocholt Welke waterrecreatie zie jij graag komen op de Zuid-Willemsvaart? Laat het ons horen!

  Via dit onderzoek willen Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Visit Limburg het potentieel voor recreatie op en rond de Zuid-Willemsvaart in kaart brengen. Indien je de bevraging volledig invult, maak je bovendien kans op een Visit Limburg cheque van maar liefst €250.

 • Koning Albertlaan 2022 Trajectcontrole op 6 straten in zone 50 vanaf 1 januari 2023 20 juli 2022

  Het gemeentebestuur van Lanaken installeert vanaf 1 januari 2023 in 6 straten trajectcontrole in samenwerking met de firma TaaS, Trajectcontrole as a Service. De straten behoren tot de zone 50 en er stellen zich problemen met betrekking tot de hoge rijsnelheid. Snelheidsovertredingen zullen worden gesanctioneerd met een GAS-boete tussen 53 en 163 euro.

 • pantservoertuig Militaire oefening in Lanaken en Maasmechelen op donderdag 28 juli 26 juli 2022

  Op donderdag 28 juli organiseert het Belgische leger een militaire oefening in Neerharen, Rekem, Opgrimbie, Uikhoven, Boorsem en Kotem. Aan de oefening nemen een 100-tal manschappen en een aantal voertuigen deel. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie en er zijn geen laagvliegactiviteiten gepland.

 • Onttrekkingsverbod_20220716 Debieten en peilen in de Limburgse waterlopen staan bijzonder laag 19 juli 2022

  Wegens de aanhoudende droogte en beperkte voorspelde neerslag voor de komende periode, wordt tijdelijk een bijkomend onttrekkingsverbod vanaf 16 juli 2022 ingesteld voor de hele provincie Limburg. Zolang dit verbod van kracht is, mag er geen water geput worden, tenzij in een aantal uitzonderlijke gevallen (o.a. brandweer).

 • Dienst communicatie SOCIAL - oma Yvonne Warm weer - Zorg voor jezelf en voor anderen! 05 augustus 2022

  We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken.

 • petanque_0 Petanquetornooi - ma 29 augustus 2022 15 juli 2022

  Doe jij dit jaar ook mee aan het recreatieve petanquetornooi? Dit jaar gaat het door op de terreinen van PC Sparrendal, Roelerdreef 17 te Lanaken. Schrijf je snel in en beleef een gezellige sportieve namiddag. Toon je balvaardigheden en geniet van een lekker stukje taart en koffie.


 • 9485-vsv-banner-1080x1080-roos Campagne tegen rijden onder invloed 27 juni 2022

  De sfeer van zwoele zomeravonden op feestjes, BBQ's of festivals gaat vaak samen met de effecten van alcohol, drugs of lachgas. Maar er is één plek waar ze nooit thuis horen: achter het stuur. Spreek daarom op voorhand af met je vrienden hoe jullie veilig thuis geraken.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…