300.000 Olympische rubbertjes

Wist je dat ... ?

De organisatie van de Olympische Spelen deze zomer zo'n 300.000 condooms ter beschikking stelt voor de ruim 9.000 atleten en hun entourage? Genoeg voor bijna 2 condooms voor elke dag van de spelen. Al is het wel niet de bedoeling dat de sporters deze in het Olympisch dorp gebruiken. Het is de bedoeling dat de sporters deze moeten meenemen naar hun thuisland om daar het bewustzijn rond hiv en aids te promoten. 

Op de spelen van Seoel in 1988 werden de condooms voor het eerst uitgedeeld door de wereldwijde aidsepidemie in de jaren 80. Sindsdien zijn de olympische condooms uitgegroeid tot een vast souvenir om bewustzijn te blijven creĆ«ren rond hiv en aids. 

Hoe gretig de condooms gebruikt worden blijft een raadsel. Vooral na de Spelen in 2000 zijn hier veel speculaties rond. Toen deelde de Australische organisatie zo'n 70.000 condooms uit, maar er moesten halverwege de Spelen bijbesteld worden omdat deze al op waren. 

In 2006 kregen de deelnemers hun "souvenirtje" echter in het geheim. De Winterspelen gingen namelijk door in ItaliĆ«, de thuisbasis van de Paus. Do we need to say more? 

Tijdens de Spelen in Rio in 2016 werd dan ook weer een Olympisch record gebroken. Er werden 450.000 condooms uitgedeeld. Parijs zet dus de traditie dit jaar naar goede gewoonte verder. 

Naar top