Meer info en stemmen

Klik hier om meteen te stemmen. Eerst wat meer info? Lees dan even verder. 

12 grote rekemnarenTijdens de Paasvakantie (1 t/m 17 april ’17) vindt in het kasteel te Oud-Rekem een prachtige tentoonstelling plaats over 12 grote Rekemnaren plaats.
Van de 12 personen, die al in de jaarlijkse kunstkalender worden afgebeeld, krijgt u een levensbeschrijving te zien met ook aandacht voor anekdotische gebeurtenissen.
Wat is hun waarde voor Rekem (en omgeving) en waar zijn nog sporen van hen te vinden? Ook worden artikels, documenten, boeken, kunst- of gebruiksvoorwerpen e.d. die met hun leven(sactiviteiten) te maken hebben, uitgestald.

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken tussen 13 en 17 uur. Ga er zeker eens langs!

Bovendien kunt u ook kiezen wie (van hen) volgens u de grootste Rekemnaar wordt! Stem hier via of bij het bezoek aan de tentoonstelling.

Wie zijn nu die grote Rekemnaren? Hieronder een bloemlezing.

jaak breemans grote rekemnarenJAAK BREEMANS (1901-1984) is pastoor van Rekem vanaf 1942 tot 1958. Hij is zeer geliefd in de parochie en ontpopt zich als een echte bruggenbouwer. Hij slaagt erin om een nieuwe parochiekerk te laten bouwen tussen Rekem en Wezet en legt hiermee de basis voor de uitbouw van een nieuw centrum in Rekem.

eugene cleen grote rekemnarenEUGENE CLEEN (1901-1967) is als dokter in de geneeskunde in 1944 en dit tot aan zijn pensioen, directeur van het Rijkskoloniegesticht in Oud-Rekem. Hij moderniseert het gesticht en brengt nieuwe afdelingen aan.   Ook geeft hij de aanzet voor een volledig nieuwe inrichting in Daalwezeth: een paviljoen daar werd naar hem genoemd. Hij stimuleerde ook sociale contacten en kunstuitingen op het domein.  Sommige patiënten hadden toegang tot het dorp via het systeem van “halve vrijheid”. 

marie delwaide grote rekemnarenMARIE DELWAIDE (1900-1966) werd op nauwelijks 28 jaar de eerste vrouwelijke burgemeester in Limburg, en de 2de in Vlaanderen. Tijdens haar  10- jarig mandaat als burgermeester liet ze de  jongensschool (nu kleuterschool) bouwen, en gaf ze de aanzet voor de bouw van de meisjesschool (nu basisschool). Ze stimuleerde de sociale contacten door o.a. de stichting van de vrouwengilde (huidige Femma). Ze zet zich ook in voor de bevordering van de volksgezondheid en het toerisme.

anna de gouffier grote rekemnarenANNA ANTOINETTE DE GOUFFIER (1580-1620) was een adellijke dame die gehuwd was met graaf Ernest d’Aspremont-Lynden. Door haar ijver en inzet is het relikwie van de heilige Petronella in 1620 naar Rekem gehaald. Zij zorgde ook voor een heiligenverering en op haar aandringen werd de Petronellakapel gebouwd en startte de traditie van de jaarlijkse processie. Nu nog wordt Petronella aanbeden voor het genezen van kanker.

leon hermansgrote rekemnarenLEON HERMANS (1927-2015) was bedrijfsleider van een wereldbedrijf in rubber voordat hij na zijn pensioen het kasteeldomein in Rekem koopt. Hij herstelt en renoveert het kasteel en domein vanaf 1993. In 1999 wint hij hiermee de Vlaamse monumentenprijs. Hij stimuleert kunstzinnige bedrijven in Oud-Rekem, archeologisch onderzoek en allerlei activitieten. Hij wordt de voorname katalysator voor de verdere renovatie van Oud-Rekem.

gerard humble grote rekemnarenDokter GERARD HUMBLE (1868-1941) was een befaamd geneesheer in Rekem, die patiënten had tot over de Maas. Zijn beschikbaarheid, vriendelijkheid en bekwaamheid als dokter zijn wijd en zijd bekend. Hij maakte veel zalven en waters en zo zorgde hij ook voor een uitgebreide apotheek. Dit alles werd door zijn zoon Frans voortgezet, en het merendeel van hun medische materialen wordt bewaard in de museumapotheek.

jean janssen grote rekemnarenJEAN JANSSEN (1897-1984), Zjengske, was een befaamde bakker en patissier in Rekem. Hij was zeer creatief als bakker: hij maakte vier soorten brood en alle gebak, uitsluitend met verse producten gemaakt. Hij won de wedstrijd van lekkerste gebak met zijn ‘miserabel’. Dit recept bracht hij mee uit Brussel, en het gebak groeide in Rekem uit tot een echte lekkere specialiteit, hetgeen nog altijd het geval is.

edouard lagasse grote rekemnarenRidder EDOUARD LAGASSE DE LOCHT (1880-1955) kwam als ingenieur terecht in Tournebride, waar hij verantwoordelijke wordt van de tramlijn. Sindsdien werd deze plek de stelplaats voor tram en bus (tot op heden). In Rekem bouwde hij het jachthuis aan de rand van het bos, dat hij “La Butte aux Bois” doopte. Hij organiseerde in de omliggende bossen jachtpartijen en maakte er schitterende aquarellen over, en hij schrijft jachtrubrieken in verscheidene tijdschriften.

herman van lynden grote rekemnarenGraaf HERMAN VAN LYNDEN (1547-1603) was een gevierd legerleider, toen hij in 1590 in Rekem kwam en het indrukwekkende en prestigieuze kasteel  d’Aspremont-Lynden bouwde. Hij gaf Rekem daardoor de historische en kunstzinnige uitstraling, waardoor het belangrijk werd. Zijn familie beheerste gedurende bijna twee eeuwen het graafschap Reckheim.

frans senden grote rekemnarenFRANS SENDEN (1863-1927), was in 1891 de stichter van de distillerie Senden in Rekem. Hij begon een eigen stokerij en maakte allerlei sterke dranken als likeuren, aperitieven, siropen en jenevers. Hij was ook de vernieuwer met de ”vinquart-flesjes¨: kwartliterflesjes wijn met kroonkurk, die over heel België verspreid werden. Zijn werk werd door de familie voortgezet tot 1958. Nu is de inboedel van de distillerie geklasseerd als industrieel erfgoed.

hilarion thans grote rekemnarenHILARION THANS (1884-1963), pater-minderbroeder, is vooral bekend door zijn vele gedichten en boeken. Hij schreef als aalmoezenier in de oorlog oorlogsgedichten, maar ook reisverhalen, een toneelstuk enz. Hij is ook retoricaleraar in het klooster van Rekem. De Hilarion Thanspoëziewedstrijd in Lanaken is naar hem genoemd.

Rafael verbois grote rekemnarenRAFAËL VERBOIS (1885-1979), pater-Scheutist, is jarenlang missionaris geweest, vooral in China. Hij ontwikkelt zich als een bekwaam Chinakenner en  kreeg unieke kunstwerken. Deze worden nu bewaard in het MAS in Antwerpen en vormen het onderwerp van een tentoonstelling daar. Bij zijn terugkomst schreef pater Verbois na lang opzoekwerk de geschiedenis van Rekem en omgeving over het graafschap en de religieuze gebouwen.  Hij verrichtte toen ook veel parochiewerk.