Toeristenbelasting

Als je overnacht in Lanaken, zal het verblijf waar je logeert, mogelijk toeristenbelasting aanrekenen. Een woordje uitleg over deze toeristenbelasting:  de gemeente Lanaken dient over de nodige financiële middelen te beschikken om de haar opgelegde taken naar behoren te kunnen vervullen en om het evenwicht van het budget te verzekeren. Om hieraan te voldoen kan de gemeente een belasting op het aanbieden van toeristische logies in daartoe uitgeruste gelegenheden vestigen.
 
In de sector van de logiesverstrekkende bedrijven bestaan verschillende types van bedrijven met daar binnen nog eens bepaalde types met een verschillende classificatie. Het is een feit dat 4-sterren hotels met recreatieve toeristen, zakelijke gasten, feesten en congressen een ruimer potentieel van verblijfsgasten aantrekken. De gemeente Lanaken wil haar toeristisch beleid blijven verder professionaliseren, en in die context wil ze van het belevingstoerisme een belangrijk aandachtspunt binnen de economische ontwikkeling van Lanaken maken. De logiessector rekent deze belasting vaak door aan de gast. Die doorberekening is geen plicht, maar wel een recht. Een logies kan er ook voor kiezen om de toeristenbelasting compleet zelf te dragen. 
 
Berekening en tarief :
De belasting wordt berekend per kwartaal. De belasting is ten laste van de exploitant die op de eerste dag van een kwartaal het toeristische logies aanbiedt. Het tarief van de belasting bedraagt:
  • € 112,50 per kamer per kwartaal indien het een toeristisch logies betreft van 4 of meer sterren
  • € 50,- per kamer per kwartaal voor alle andere toeristische logies.