Neanderthalersite

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat. Kom ze bezoeken met een rondleiding of kom in 2019 langs op één van de open zondagen! 

 

NTSDe site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Finalist onroerend erfgoedprijs

In 2016 schopte de Neanderthalersite het tot de laatste drie finalisten van de Onroerend Erfgoedprijs van de Vlaamse overheid. Het eindcommentaar van de jury luidde als volgt: “Het is uitzonderlijk dat archeologieNTS onroerend erfgoedprijs uit de prehistorie wordt ontsloten en de manier waarop dat hier gebeurt is baanbrekend. Dit project heeft het potentieel om uit te groeien tot een toeristische toplocatie in de brede regio.

Prijs:

€ 60,00 rondleiding met gids
€ 2,00 pp toegang Neanderthalersite

  • kinderen < 6j:                   gratis
  • kinderen tss 6 en 12 j:      50%
  • kinderen > 12j:                 prijs volwassene

Praktisch:

Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen (maximum 20 personen per gids), duur 1,5 uur. Wil je je een rondleiding (optioneel) boeken? Dat kan hier. Je kan de site in principe niet op particuliere basis bezoeken, behalve op de 'Open zondagen'. Elke zondag in juni, juli en augustus opent de Neanderthalersite van 13u tot 17u vrijblijvend haar deuren voor alle geïnteresseerden.  

Adres: De ingang van de site is gelegen ter hoogte van de 2e Carabinierslaan 145 in Veldwezelt. Daar is ruimte voor parking en het wandelweggetje tegenover steenfabriek Wienerberger leidt je naar de site. 

herita

Toerisme Lanaken is partner in het Netwerk Open Monumenten. Samen willen we iedereen fan maken van erfgoed en warm maken om monumenten te bezoeken. Leden die een groepsrondleiding boeken, krijgen korting op de toegangsprijs voor de site  (€1,- pp ipv €2,-). Het volstaat om daarvoor je lidnummer te noteren in het opmerkingenveld bij de reservering of om het te vermelden bij telefonische reservering.  Lid worden? Dat kan op www.openmonumenten.be.