Neanderthaler

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat.

Neanderthalersite Tijdlijn

De site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.
Neanderthalersite Infobord

Finalist onroerend erfgoedprijs
erfgoedprijsIn 2016 schopte de Neanderthalersite het tot de laatste drie finalisten van de Onroerend Erfgoedprijs van de Vlaamse overheid. Het eindcommentaar van de jury luidde als volgt: “Het is uitzonderlijk dat archeologie uit de prehistorie wordt ontsloten en de manier waarop dat hier gebeurt is baanbrekend. Dit project heeft het potentieel om uit te groeien tot een toeristische toplocatie in de brede regio.

 

Prijs:
€ 60,00 rondleiding met gids
€ 2,00 pp toegang Neanderthalersite

Praktisch:
Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen (maximum 20 personen per gids), duur 1,5 uur.

Tip! je uitstap starten met een kop koffie en Limburgse vlaai of aansluitend genieten van een heerlijke lunch? We informeren je graag over de mogelijkheden die er zijn in het clubhuis van International Golf Maastricht.

Open zondagen in 2017

In 2017 is de Neanderthalersite tijdens de Belgische schoolvakanties op zondagnamiddagen 
tussen 13u en 17u vrijblijvend opengesteld voor publiek. 
Kom op de volgende data gerust een kijkje nemen. 

April: 2 - 9 -16
Mei: 28
Juni: 4
Juli: 2 - 9 - 16 - 23 - 30
Augustus: 6 - 13 - 20 - 27
Oktober: 29
November: 5