Neanderthalersite

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat. 

NTSDe site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Rondleidingen

Voorlopig worden er op de Neanderthalersite geen rondleidingen gegeven. Wanneer deze weer opgestart worden, wordt dat gecommuniceerd via deze pagina en social media.

Prijs

€ 60,00 rondleiding met gids
€ 2,00 pp toegang Neanderthalersite

  • kinderen < 6j:                   gratis
  • kinderen tss 6 en 12 j:      50%
  • kinderen > 12j:                 prijs volwassene

Praktisch: De site is, buiten rondleidingen, niet voor het publiek toegankelijk.  

Adres: De ingang van de site is gelegen ter hoogte van de 2e Carabinierslaan 145 in Veldwezelt. Daar is ruimte voor parking en het wandelwegje tegenover steenfabriek Wienerberger leidt je naar de site. 

herita

Toerisme Lanaken is partner in het Netwerk Open Monumenten. Samen willen we iedereen fan maken van erfgoed en warm maken om monumenten te bezoeken. Leden die een groepsrondleiding boeken, krijgen korting op de toegangsprijs voor de site  (€1,- pp ipv €2,-). Het volstaat om daarvoor je lidnummer te noteren in het opmerkingenveld bij de reservering of om het te vermelden bij telefonische reservering.  Lid worden? Dat kan op www.openmonumenten.be.