Neanderthalersite

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat.

De site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keer je terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Finalist onroerend erfgoedprijs

In 2016 schopte de Neanderthalersite het tot de laatste drie finalisten van de Onroerend Erfgoedprijs van de Vlaamse overheid. Het eindcommentaar van de jury luidde als volgt: “Het is uitzonderlijk dat archeologie uit de prehistorie wordt ontsloten en de manier waarop dat hier gebeurt is baanbrekend. Dit project heeft het potentieel om uit te groeien tot een toeristische toplocatie in de brede regio.

Prijs:

€ 60,00 rondleiding met gids
€ 2,00 pp toegang Neanderthalersite

  • kinderen < 6j:                   gratis
  • kinderen tss 6 en 12 j:      50%
  • kinderen > 12j:                 prijs volwassene

Praktisch:
Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen vanaf 10 personen (maximum 20 personen per gids), duur 1,5 uur. Wil je je een rondleiding (optioneel) boeken? Dat kan hier

Adres: De ingang van de site is gelegen ter hoogte van de 2e Carabinierslaan 145 in Veldwezelt. Daar is ruimte voor parking en het wandelweggetje tegenover steenfabriek Wienerberger leidt je naar de site. 

Tip! je uitstap starten met een kop koffie en Limburgse vlaai of aansluitend genieten van een heerlijke lunch? We informeren je graag over de mogelijkheden die er zijn in het clubhuis van International Golf Maastricht.

herita

Toerisme Lanaken is partner in het Netwerk Open Monumenten. Samen willen we iedereen fan maken van erfgoed en warm maken om monumenten te bezoeken. Leden krijgen op vertoon van hun lidkaart gratis Archeomagazine, dat volledig is gewijd aan de Neanderthalersite. Dit magazine is verkrijgbaar op informatiepunten zoals het toeristisch infokantoor in Oud-Rekem en het Gemeentehuis van Lanaken. Lid worden? Dat kan gratis op www.openmonumenten.be.